Britanski ambasador u posjeti britanskoj organizaciji MAG

08.07.2017. 10:22 / Izvor: Akta.ba
Britanski ambasador u posjeti britanskoj organizaciji MAG

Bosna i Hercegovina je još uvijek jedna od zemalja sa najvećom kontaminacijom minama u jugoistočnoj Evropi.

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, nj.e. Edward Ferguson, posjetio je britansku nevladinu organizaciju Mines Advisory Group (MAG) na lokalitetu Pale-Prača gdje ova organizacija vrši deminiranje. MAG je neprofitna organizacija sa skoro 30 godina iskustva u radu sa lokalnim zajednicama ugroženim minsko-eksplozivnim sredstvima u cijelom svijetu. MAG je počeo raditi u Bosni i Hercegovini početkom maja 2017. godine.

Bosna i Hercegovina je još uvijek jedna od zemalja sa najvećom kontaminacijom minama u jugoistočnoj Evropi. I pored toga što je 1997. godine bila jedna od prvih zemalja koje su potpisale Konvenciju o zabrani upotrebe, stvaranja zaliha, proizvodnje i transporta protivpješadijskih mina, Bosna i Hercegovina još ima problem sa ispunjavanjem svojih obaveza. Prema posljednjim podacima, trenutna ukupna površina koja se smatra opasnom iznosi 1.091 km2 ili 2,2% u odnosu na ukupnu površinu Bosne i Hercegovine. Kontaminiranost utiče na oko 15% od ukupnog broja stanovnika Bosne i Hercegovine.

Ambasador Ferguson je rekao: „Mine su užasno, neselektivno oružje koje, i nakon više od dvadeset godina nakon rata u Bosni i Hercegovini, još uvijek predstavlja ozbiljnu prijetnju po živote više od pola miliona stanovnika ove zemlje. Ne mogu ni zamisliti kako je živjeti i podizati porodicu samo nekoliko metara od minskog polja. To je svakodnevnica za stanovnike Pale-Prača. Čišćenjem ovih mina, MAG pomaže sačuvati živote, omogućiti porodicama  raseljenim usljed rata da se vrate u svoje domove, a obradivu zemlju koja je već dvije decenije bila neupotrebljiva očistiti za poljoprivredu. Odlično je što kompanija sa iskustvom i vještinama kakva je MAG radi na unapređenju života zajednica u Bosni i Hercegovini.“

Tokom posjete, ambasadoru Fergusonu su se pridružili predstavnici Komisije za deminiranje u Bosni i Hercegovini, Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC), te direktorica UK International Trade and Investment tima u BiH, Alma Kadunić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti