Brkić izrazio zahvalnost za pomoć institucija EU i država članica BiH

20.10.2020. 08:00 / Izvor: Akta.ba
Brkić izrazio zahvalnost za pomoć institucija EU i država članica BiH

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić je izrazio zahvalnost za potporu i pomoć institucija EU i država članica Bosni i Hercegovini i njenim građanima u ovom izazovnom vremenu.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić održao je jučer u Sarajevu sastanak na dužnosnicima Europske službe za vanjsko djelovanje - zamjenikom generalnog tajnika za politička pitanja Enrique Moraom i zamjenikom korespondenta za Europu Francescom Morinijem. Sastanku je prisustvovao i šef Izaslanstva Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Johann Sattler.

Zamjenik ministrice Josip Brkić je izrazio zahvalnost za potporu i pomoć institucija EU i država članica Bosni i Hercegovini i njenim građanima u ovom izazovnom vremenu. Naglasio je da je veliku važnost je imala pomoć namijenjena za rješavanje zdravstvene krize i smanjenje teških ekonomskih i socijalnih posljedica pandemije COVID-19.

Istaknuo je da Bosna i Hercegovina pozdravlja odluku Evropske komisije od 6. listopada 2020. godine kojom je usvojena "Komunikacija o EU politici proširenja za 2020. godinu“, „Izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu", kao i "Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan" i "Upute za provedbu Zelene agende za zapadni Balkan". BiH provodi aktivnosti i procedure neophodne za ispunjavanje zahtjeva Evropske komisije iz Mišljenja, ovogodišnjeg izvještaja, te dva ekonomska dokumenta. Istaknuo je da su stručna i financijska pomoć Evropske unije u procesu integracije od velike važnosti za dalji napredak na Bosne i Hercegovine na EU putu. Podcrtao je važnost nastavka zajedničkog rada na ljudskoj i infrastrukturnoj povezanosti, ekonomskom razvitku, vladavini zakona, suzbijanju i borbi protiv korupcije, borbi protiv terorizma, ekstremizma, radikalizacije i organiziranog kriminala, kao i sprečavanja ilegalnih migracija. Iskazao je uvjerenje da je zapadni Balkan strateški cilj Evropske unije i da će se potpora i pomoći ovoj regiji nastaviti.

Zamjenik ministrice Brkić je istaknuo da je Bosna i Hercegovina predana svom putu ka EU i nema alternativu europskoj integraciji koju vidi kao šansu za stvaranje boljeg socijalnog okružja, ekonomskog razvitka i političke stabilnosti za sve narode i žitelje Bosne i Hercegovine. S tim u vezi informirao je o aktivnostima na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU. Naglasio je da je za završetak ovog posla potrebno mnogo političke volje, te kao pozitivan primjer naveo politčki sporazum o izborima u gradu Mostaru, koji će rezultirati izborima u Mostaru nakon dvanaest godina. Što se tiče ekonomskog i investicijskog plana za zapadni Balkan zahvalio se za uključivanje prioritetnih projekata koje je prijavila BiH.

Susret s zvaničnicima EEAS je upriličen pred sutrašnji sastanak političkih direktora Evropske unije i zapadnog Balkana (EU-WB6) čiji će domaćin biti zamjenik ministrice vanjskih poslova Josip Brkić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti