Brodosplit upošljava strane radnike, najviše ljude iz BiH

03.11.2013. 13:09 / Izvor: Fena
Brodosplit upošljava strane radnike, najviše ljude iz BiH

Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak zatražio je od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje 4500 dozvola za strane radnike, zbog predviđenog povećanja opsega posla.

Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak zatražio je od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje 4500 dozvola za strane radnike, objavili su u subotu mediji, na što iz Brodosplita odgovaraju kako je ta odluka donesena zbog predviđenog povećanja opsega posla, a potrebni radnici najprije će se pokušati pronaći na hrvatskom tržištu.

Na medijske kritike zbog toga što vlasnik splitskog škvera želi zaposliti tolike strane radnike u vrijeme kad je na hrvatskoj berzi rada registrirano više od 344.000 nezaposlenih, iz Brodosplitova Odjela za odnose s javnošću poručuju da bi zbog ugovorenih poslova kroz godinu dana brodogradilištu moglo nedostajati domaćih radnika iz određenih proizvodnih struka.

"Po dosad ugovorenim poslovima u brodogradnji, gdje smo u posljednjih šest mjeseci ugovorili devet brodova plus pet brodova u opciji iz istih ugovora, gradnju Barži za Južnu Ameriku, kao i izvanbrodograđevnoj industriji, te shodno poslovima koje uskoro trebamo ugovoriti, poput izgradnje pretovarnih kranova, raznih konstrukcija u energetici i offshore platformama, Brodosplit bi u septembru i oktobru 2014., dakle u špici proizvodnje, ako se realiziraju svi planovi, trebao zapošljavati 4500 radnika".

Brodosplit će potreban broj radnika pokušati pronaći prvenstveno na domaćem tržištu, međutim, u kontaktu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje utvrđeno je da će mu vjerojatno nedostajati određen broj domaće radne snage za potrebne poslove, pogotovo zavarivača i brusača.

Kako je teško za očekivati da bi se na hrvatskom tržištu mogao pronaći potreban broj radnika iz tih proizvodnih struka, iz Brodosplita su zatražili određeni broj dozvola za stranu radnu snagu, kako bi u tom slučaju mogli realizirati proizvodne planove, kaže se u pojašnjenju.

Podsjećaju da je splitski škver proteklih godina problem nedostatka domaće radne snage rješavao putem zapošljavanja kooperanata, pretežno iz BiH, preko drugih kompanija koje su posjedovale dozvole.

Ubuduće taj će se problem nastojati riješiti izravnim zapošljavanjem potrebnog broja radnika.

Od 3.400 zaposlenih u brodogradilištu prije restrukturiranja, nove ugovore je potpisalo 2000 radnika, 56 radnika iz grupe zaštićene kategorije radnika je zadržalo stare ugovore, a na otkaznom roku je još oko 350 radnika.

Do smanjivanja broja radnika došlo je ponajviše zbog potrebe smanjivanja radnika u administraciji, ali i zato što za ostalim radnicima nije bilo potrebe zbog opsega posla, ističu u Brodosplitu.

Također podsjećaju da bi do kraja godine 1500 radnika trebalo imati ugovore o radu na neodređeno vrijeme, a najmanje 500 na određeno. Pritom su dosad za 2850 radnika isplaćene otpremnine u iznosu od 183 miliona kuna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti