Brodska Rafinerija nafte ponovo u pogonu - U funkciju stavljena ekološka postrojenja

19.10.2009. 16:56 / Izvor: Fena
Brodska Rafinerija nafte ponovo u pogonu - U funkciju stavljena ekološka postrojenja

Pogoni Rafinerije nafte u Brodu od 20.10.2009. godine će biti u punom pogonu nakon planiranog remonta koji je počeo 18. septembra, najavio je danas prvi zamjenik generalnog direktora "Optima grupe" Slavko Šćepanović.

Po njegovim riječima, tokom remonta zamijenjeni su svi habajući i dijelovi opreme oštećeni korozijom da bi se osigurao stabilan i kontinuiran rad proizvodnih kapaciteta oko 340 dana.

"Brodska rafinerija je uspješno završila planirani remont postrojenja i 14. oktobra je počelo fazno puštanje proizvodnih pogona", pojasnio je Šćepanović.

Naglasio je da su u pogon prvo puštena postrojenja atmosferske i vakuum destilacije koja su u toku prošle sedmice dostigla puni kapacitet.

"U petak su bile spremne za isporuku prve veće količine mazuta i bitumena iz nove proizvodnje i dostignut je puni kapacitet proizvodnje benzina", istakao je Šćepanović.

Brodska rafinerija je stavila u funkciju tzv. ekološka postrojenja: za prečišćavanje gasova, za proizvodnju elementarnog sumpora i dodatno prečišćavanje izlaznih gasova, čime se osiguravaju ekološki uvjeti životne sredine. Pravi efekti ovih postrojenja građani Broda i okoline osjetit će u narednih nekoliko dana, nakon kontinuirane proizvodnje naftnih derivata.

"Remontovanjem postrojenja hidrokrekinga i hidrodesulfurizacije sumpora omogućena je proizvodnja euro dizela EURO-4 sa sadržajem sumpora do 50 ppm i EURO- 5 sa sadržajem sumpora do 10 ppm", naglasio je Slavko Šćepanović.

Nakon remonta, struktura proizvodnje dizel-goriva standarda EURO 4 iznosit će oko 30 posto u odnosu na sirovu naftu koja se prerađuje, dok će učešće EURO 5 iznositi 8 posto u odnosu na istu.

Savjetnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS-a Slobodan Rajlić ističe da je, do sada, Rafinerija nafte u potpunosti ispunjavala planove i dinamiku proizvodnje i investiranja.

"Resorno ministarstvo i Vlada Republike Srpske prate realizaciju obaveza koje je preuzeo ruski kupac, naročito onih koji se tiču upošljavanja kapaciteta i broja zaposlenih, ali i kvaliteta proizvoda", naglasio je Rajlić.

Po njegovim riječima, brodski kapacitet s dnevnom preradom 3.600 tona sirove nafte je od velikog značaja ne samo za privredu Republike Srpske već i za cijelu BiH.

Rafinerijski kapaciteti Broda i Modriče nude derivate evropskog kvaliteta, sirovinu za građevinarstvo i cestogradnju, ali i dobru sirovinsku bazu za hemijsku industriju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti