Brojne ambasade i vlade odazvale se pozivu za hitnu pomoć stanovništvu BiH

21.05.2014. 09:03 / Izvor: eKapija.ba
Brojne ambasade i vlade odazvale se pozivu za hitnu pomoć stanovništvu BiH

Ministarstvo vanjskih poslova BiH zaprimilo je prve obavijesti o hitnoj pomoći stanovništvu BiH pogođenom poplavama, kao i najave za pomoć koje države namjeravaju pružiti za fazu obnove i rekonstrukcije BiH.

Nakon sastanka kojeg je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija održao s ambasadorima stranih zemalja akreditiranih u BiH i šefovima međunarodnih organizacija u BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH zaprimilo je prve obavijesti o hitnoj pomoći stanovništvu BiH pogođenom poplavama, kao i najave za pomoć koje države pojedinačno i međunarodne organizacije namjeravaju pružiti za fazu obnove i rekonstrukcije BiH.

Ambasada Japana dostavila je verbalnu notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH kojom je informirala da je Vlada Japana donijela odluku za upućivanje hitne pomoci u iznosu od 10 miliona jena, što je oko 78.125 eura, a koja se satoji od generatora za struju, cisterni za vodu, šatora i drugih neophodnih potrepština za zbrinjavanje stanovnika BiH ugroženih poplavama.

Na Sarajevski aerodrom je u ponedjeljak, u večernjim satima sletio avion s opremom i osnovnim portrepštinama namijenjenim stanovništvu ugroženih područja BiH u vrijednosti od oko milion KM kojeg je donirala Vlada Azerbejdžana.

Ambasada Norveške u BiH obavijestila je MVPBiH da je Ministarstvo vanjskih poslova Norveške donijelo odluku da za hitne potrebe stanovništva donira 615.000 eura, dok je za narednu fazu rekonstrukcije najavljena pomoć u iznosu od 2,3 miliona eura koja će biti usmjerena za obnovu i rekonstrukciju bolnica, škola, mostova, puteva itd.

Država Katar osigurat će neophodnu interventnu pomoć Bosni i Hercegovini i dostaviti je u BiH 36 sati nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova BiH dostavilo specifikaciju neophodne opreme, lijekova i drugih vrsta interventne pomoći.

Ministarstvo vanjskih poslova dobilo je od Operativno komunikacijskog centra Ministarstva sigurnosti BiH listu zahtjeva za prioritetnu pomoć i odmah je uputilo Ambasadi Katara u BiH, a dostavljanje pomoći očekuje se u narednih 36 sati.

Podsjećamo da je u prethodnom periodu veliki broj zemalja poslao finansijsku i nefinanskijsku pomoć preko Ministarstva vanjskih poslova BiH. Podsjećamo da je nakon aktivnosti MVPBiH već u prošli četvrtak hrvatska vlada poslala četiri čamca sa posadama Hrvatske gorske službe spašavanja i dva helikoptera koji su učestvovali u akcijama spašavanja.

Također, nakon direktnog kontakta MVPBiH, Vlada Republike Slovenije donijela odluku o upućivanju dva helikoptera I četiri čamca kao interventnu pomoć BiH - saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Dodaje se da je Vlada Velike Britanije poslala tim od 33 pripadnika specijalnih vatrogasnih jedinica, obučenih za djelovanje u uvjetima poplava, sa kompletnom opremom.

Vlada Italije donijela je 16. maja odluku o uplati 100.000 eura za hitnu pomoć u kriznoj situaciji u BiH te obavijestila MVPBiH da će nastaviti sa pružanjem pomoći.

MVPBiH je također obaviješteno o interventnoj pomoći koju su u BiH upućene iz SAD, Njemačke, Turske, Crne Gore, Albanije,Belgije, Luksemburga, Njemačke, Izraela, Makedonije. Pomoć je najavljena iz niza zemalja.

Također, Ujedinjeni narodi su donirali dva miliona dolara interventne pomoći, a kako je najavljeno nastavit će slati pomoć u BiH. OSCE je internventno donirao 30.000 eura pomoći, a spremnost za pomoć iskazale su i brojne druge međunarodne institucije i organizacije.

Putem diplomatsko-konzularne mreže BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je informirano o brojnim humanitarnim akcijama kako zemalja prijema, tako i bh. dijaspore, a sve informacije su proslijeđene Operativno komunikacijskom centru Ministarstva sigurnosti BiH.

Napominjemo da se radi samo o pomoći koja je upućena ili najavljena preko MVPBiH, a da je znatan dio pomoći dostavljen i direktno preko Operativno komunikacijskog centra Ministarstva sigurnosti BiH, navedeno je u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti