Brojne bh. ustanove mogu aplicirati na projekte iz oblasti zdravstva

16.05.2019. 07:45 / Izvor: Akta.ba
Brojne bh. ustanove mogu aplicirati na projekte iz oblasti zdravstva

Ovo je treća godina kada će javne, naučne, visokoobrazovne i medicinske ustanove kao i nevladine organizacije moći aplicirati i predložiti projekte koji se tiču unapređenja zdravlja.

Bosna i Hercegovina u posljednje dvije godine povukla je oko 200.000 KM po programu za djelovanje Unije u području zdravstva za različite projekte koji unapređuju zdravlje stanovništva, preveniraju bolesti te pomažu izgradnji održivog zdravstvenog sistema.

Ovo je treća godina kada će javne, naučne, visokoobrazovne i medicinske ustanove kao i nevladine organizacije moći aplicirati i predložiti projekte koji se tiču unapređenja zdravlja.

Ministarstvo civilnih poslova BiH uz podršku Direktorata za zdravlje i sigurnost hrane Evropske komisije te Izvršne agencije za potrošače, zdravlje, poljoprivredu i hranu iz Luksemburga organiziralo je Info dan o Trećem programu za djelovanje ove unije.

Sekretarka u Ministarstvu civilnih poslova BiH Biljana Čamur-Veselinović pojasnila je da su danas predstavljene mogućnosti programa Evropske unije na kojeg se mogu prijaviti institucije i organizacije iz BiH budući da se uplaćuje godišnja kontribucija od 55.000 eura za učešće u ovom programu.

Izrazila je zadovoljstvo dosadašnjim učešćem u programu jer uplaćena sredstava vraćena su u BiH, ali važno je i povezivanje između zdravstvenih i naučnih ustanova jer se na taj način razmjenjuju iskustva i jačaju veze među institucijama u cilju osiguranja boljeg zdravlja stanovništva i prevencije bolesti.

"Učestvovali smo u četiri zajedničke akcije, a jedna od njih tiče se smanjenja nejednakosti u oblasti zdravlja, potom oblast vakcinacije, te kontrole prilikom ulaska u zemlju na graničnim prijelazima i aerodroma u smislu rizika od prenošenja bolesti", pojasnila je.

U toku je projekt u kojem BiH sa institucijama iz 20 zemalja učestvuje, a koji ima za cilj promociju korištenja cijelih žitarica, ali čeka se njegova evaulacija, dok Čamur-Veselinović ističe da jedan projekt uključuje 38 institucija iz različitih zemalja.

Iz Direktorata za zdravlje i sigurnost hrane Evropske komisije Jean-Luc Sion istaknuo da se putem ovog programa upravo pomaže razmjena iskustava među institucijama kako bi zemlje mogle unaprijediti svoju praksu.

Nekoliko je alata za finansiranje koji se u okviru programa mogu koristiti, među kojima su subvencije organizacijama za istraživanja, zatim podržavaju i javne nabavke za usluge u smislu izrade studija, evaulacija i izrade baze podataka koji mogu pomoći unapređenju zdravstva.

"Najznačajniji način na koji djelujemo je putem zajedničkih akcija gdje mi podržavamo 80 posto troškova dok zemlje članice ulažu svojih 20 posto sredstava. Na taj način traže se zajednička rješenja i razmjenjuju iskustva", pojasnio je Sion.

Ovaj program Evropske komisije obuhvata period od 2014. do 2020. godine, a za taj period izdvojeno je 450 miliona eura što znači da se godišnje izdvaja 64 miliona eura za različite projekte u oblasti zdravstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti