Brojni potencijali za ulaganje britanskih kompanija u Bosnu i Hercegovinu

14.05.2019. 12:27 / Izvor: Akta.ba
Brojni potencijali za ulaganje britanskih kompanija u Bosnu i Hercegovinu

Sagovornici su se usaglasili da je suštinski važno da se kontinuitet saradnje dvije zemlje nastavi.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih poslova Mirko Šarović razgovarao je danas sa  britanskim komesarom za trgovinu za Evropu Andrew Mitchell-om i ambasadorom Velike Britanije u BiH Matthew Field-om o većem povezivanju ekonomija dvije zemlje i brojnim potencijalima za ulaganje britanskih kompanija u Bosnu i Hercegovinu.

Ističući da je Bosna i Hercegovina ostvarila rekordnu pokrivenost uvoza izvozom sa EU od 71 posto, ministar Šarović je istakao važnost podrške V.Britanije u dostizanju neophodnih evropskih standarda.

"Mi sada nesmetano izvozimo u EU, što prije samo par godina nismo mogli ni zamisliti. Sada imamo ispunjene najviše standarde za svu hranu biljnog i životinskog porijekla a s obzirom da nam je prihvaćen akcioni plan za crveno meso, očekujem da do kraja ove godine počnemo i sa izvozom ove, preostale vrste hrane, čime bi smo zaokružili ispunjenje zacrtanih ciljeva", istakao je ministar Šarović.

Ispunjavanje evropskih standarda postignuto je i u oblasti energetike, gdje je udio obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji trenutno veći od evropskog prosjeka, rečeno je na sastanku. Istaknut je zajednički stav da je potrebno što hitnije od strane entitetskih vlasti „odblokirati“ usvajanje Zakona o električnoj energiji  i gasu  kako bi se uspostavilo organizovano tržište u BiH. Komesar Mitchell je izrazio veliku zainteresovanost za ulaganje britanskih firmi  na ovom  ali i na drugim poljima, ističući dosadašnje primjere dobre prakse ulaganja britanskih kompanija u BiH.

Sagovornici su se usaglasili da je suštinski važno da se kontinuitet saradnje dvije zemlje nastavi i u slučaju stvaranja nezavisne tržišne politike V.Britanije, po eventualnom izlasku iz članstva EU, te je istaknuta spremnost Bosne i Hercegovine da se saradnja  nastavi i intenzivira i u mogućim, novim okolnostima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti