Brže do posla: Centar za obrazovanje odraslih u Tešnju otvara vrata

12.06.2014. 12:49 / Izvor: eKapija.ba
Brže do posla: Centar za obrazovanje odraslih u Tešnju otvara vrata

Prvi kadrovi koji su prošli projekat stručnog osposobljavanja već 1. jula su na radnim mjestima, odnosno 16 CNC operatera će se zaposliti u firmi Pobjeda, 10 obrađivača metala rezanja u firmi MANN +HUMMEL BA i četiri metalobrusača u firmi Enker.

"TRA" d.o.o – Agencija za razvoj općine Tešanj u saradnji sa Mješovitom srednjom školom Tešanj implementira projekat: ''Uspostava Centra za obrazovanje odraslih, stručno osposobljavanje i zapošljavanje  CNC operatera, metalobrusača i obrađivača metala rezanjem za potrebe preduzeća: MANN+HUMMEL BA Tešanj, Pobjeda d.d Tešanj i Enker d.d Tešanj".

U sklopu realizacije projekta registrovan je "Centar za obrazovanje odraslih“ Tešanj kao organizaciona jedinica "TRA" Agencije za razvoj čije je svečano otvorenje planirano 19.06.2014. godine u 11 sati, potvrdio je za eKapija.ba Ismar Alagić, direktor Agencije za razvoj općine Tešanj.

Ističe da će na otvaranju Centra biti nazočan direktor ekonomskog odjela USAID-a Thomas Rojas.

TRA Agencija za razvoj općine Tešanj  Centar za obrazovanje odraslih će biti smješten u prostorijama Mješovite srednje škole u Tešnju.

Alagić ističe kako prvi kadrovi koji su prošli projekat stručnog osposobljavanja nastavu završavaju 21. juna, a već 1. jula su na radnim mjestima, odnosno 16 CNC operatera će se zaposliti u firmi Pobjeda, 10 obrađivača metala rezanja u firmi MANN +HUMMEL BA i četiri metalobrusača u firmi Enker.

"Glavni ciljevi Centra su: da doprinese kvalitetnijem obrazovanju odraslih, poboljšanju stanja na tržištu radne snage i zadovoljavanju potreba iskazanih od strane lokalne privrede. U skladu sa aktuelnim potrebama tržišta, kao i potrebom za cjeloživotnim obrazovanjem i usavršavanjem, ovaj projekat nastao je kao rezultat bliske i produktivne saradnje lokalnih vlasti, obrazovnog sistema i privatnog sektora ove općine", kaže Alagić, napominjući kako su otvaranje Centra za obrazovanje odraslih Tešanj podržali: USAID-Sida FIRMA projekat, Federalni zavod za zapošljavanje, Općina Tešanj, Mješovita srednja škola Tešanj, Vlada Ze-Do Kantona, "TRA" d.o.o-Agencija za razvoj općine Tešanj, Udruženje privrednika "Biznis centar" Jelah-Tešanj, privrednici sa područja općine Tešanj, te tešanjska preduzeća: Pobjeda, Fad, MANN+HUMMEL BA i Enker.

Pojašnjava, kako će u budućnosti Centar za obrazovanje odraslih  koristiti za dodatno osposobljavanje, usavršavanje, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radne snage za različite profile zanimanja, te za formalno obrazovanje sa prilagođenim programima obuke kao i u svrhu organizovanja različitih kurseva, seminara i radionica.

Alagić poziva sve da dođu u Centar za obrazovanje odraslih Tešanj i budu uspješni.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti