Budžet i MMF

15.12.2020. 07:39 / Izvor: BHRT
Budžet i MMF

Bosna i Hercegovina mogla bi ostati bez novog kreditnog aranžmana. Pregovori sa Međunarodnim monetarnim fondom nisu obećavajući zbog sporenja dva entiteta.

Bosna i Hercegovina mogla bi ostati bez novog kreditnog aranžmana. Pregovori sa Međunarodnim monetarnim fondom nisu obećavajući zbog sporenja dva entiteta. Rezultat sporenja – Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine i dalje bez saglasnost o novom kreditu kod MMF-a. Upitno je šta će biti sa budžetom za iduću godinu, ali i kako će entiteti preživjeti ako se nastavi faza sporenja o ovom pitanju?

I dok Federacija Bosne i Hercegovine traži pomoć Međunarodnog monetarnog fonda, Republika Srpska ne prihvata prenos nadležnosti, iako pregovaranjem o dodatnom zaduženju pokazuje da trebaju dodatni novac…. I tako još do pronalaska zajedničkog rješenja traju pregovori o ispunjavanju uslova MMF-a za odobravanje novca. Slušajući procjene da bi sporna neslaganja između dva entiteta mogla ugroziti finansijsku stabilnost, ekonomisti su optimistični – entiteti će opstati.

"Nesumnjivo da će entiteti preživjeti, uvijek je bilo poteškoća kod pravljenja budžeta pa i ovog puta samo su ti problemi kompleksniji i traže urgentnije i brže rješavanje. Ono što je bitno u svemu tome da je jednostavno MMF u trenutnoj situaciji najbolji ponuđač punjenja budžeta u ovom trenutku jer je po svom iznosu najprihvatljiviji, daje najniže kamatne stope i grejs period.", rekao je Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

A dosadašnji pregovori o pismu namjere izgledali su tako da je federalni premijer – poredeći sredstva MMF-a sa protočnim bojlerom tvrdio…

“Federacija može bez MMF-a”!, smatra Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

Obrazlažući to kako Federaciji Bosne i Hercegovine nije neophodan kredit za održavanje stabilnosti, nego za razvoj privrede.

S druge strane, za Republiku Srpsku je takva ponuda koja podrazmijeva i prenos nadležnosti sa entiteta na državu – neprihvatljiva. Iz Republike Srpske kategorično odbacuju ponuđeni aranžman MMF-a navodeći tada, podsjetimo – ove razloge.

"Treba da se odbaci bilo kakav zahtjev vidljiv ili nevidljiv ide za tim da se mijenja ustavna pozicija RS.", naglašava Milorad Dodik  lider SNSD-a.

I dok se na relaciji Novalić – Dodik traži rješenje prihvatljivo svima, ekonomisti upozoravaju da bi velika šteta za Bosnu i Hercegovinu bilo ako bi novac od MMF-a bio korišten za punjenje budžeta. Nepohodnost je ističu – ubrizgavanje finansijske injekcije u realni sektor ekonomije.

"Dugove ne možemo ni u kom smislu posmatrati kao sredstvo za krpljenje budžetskih rupa i deficita. Zaduživanje mora da bude usmjereno u rastu BDP-a i ekonomskom rastu a na taj način će istovremeno doći do punjenja budžeta, a ni u kom slučaju uzimanje kredita za javnu potrošnju.", rekao je Adnan Rovčanin, ekonomski analitičar.

A čuje li iko savjete ekonomista u Bosni i Hercegovini, to je nepoznanica. Jedino što je poznato je da će Sjednica Federalne vlade, na kojoj će se naći i budžet Federacije za narednu 2021. godinu, biti održana sutra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti