Bulc: U vezi Pelješkog mosta bh. vlasti se mogu pismeno obratiti EK

30.06.2018. 08:41 / Izvor: Fena
Bulc: U vezi Pelješkog mosta bh. vlasti se mogu pismeno obratiti EK

U prostorijama Delegacije EU u Sarajevu Bulc se sastala s predstavnicima ministarstava.

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc izjavila je jučer u Sarajevu da je Pelješki most projekt koji Evropska komisija sufinansira na osnovu dokumentacije koju je o njemu dostavila Hrvatska, te da se bh. vlasti, ukoliko se ne slažu sa tim informacijama, mogu pismeno obratiti Evropskoj komisiji koja će to razmotriti. 

"Evropska komisija sufinansira jedan dio ovog projeketa na osnovu dokumentacije koju je Republika Hrvatska dostavila relevantnim službama EK, a sredstva koja su osigurana za ovaj projekt dolaze iz regionalnih fondova. Ukoliko se BiH ne slaže s određenim informacijama koje smo mi imali na raspolaganju u trenutku donošenja odluke o sufinansiranju, domaće vlasti se mogu u pismenoj formi sa svojim komentarima obratiti Komisiji", kazala je Bulc.

U prostorijama Delegacije EU u Sarajevu Bulc se sastala s predstavnicima ministarstava, udruženja i kompanija koje rade u oblasti transporta.  

"Svi problemi koje sam imala prilike da čujem zaista su dio uobičajenih diskusija i problematike sa kojom se susrećem u svakodnevnom radu i sa kolegama iz zemalja članica u EU", navela je Bulc.

Ona je istakla važnost da BiH ima infrastrukturne projekte sa kojima će aplicirati za fondove EU i međunarodnih finansijskih institucija i u tom kontekstu njihove pripreme i odgovarajuće tenderske dokumentacije, bilo da je riječ o projektima na koridoru ili široj mreži koja treba osigurati snažniji zamah privrede i generalno privrednih djelatnosti. 

"BiH je jedna od vrlo važnih transportnih, tranzicijskih ruta do obale i zemalja Sredozemlja", navela je Bulc dodajući da također bilo govora o prioritetima na koridoru 5-C i jadransko-jonskoj ruti.

Potcrtala je na važnost da BiH probleme u vezi izgradnje infrastrukture rješava u saradnji s Hrvatskom.

Bulc se posebno ukazala na značaj razvoja željeznica u smislu teretnog saobraćaja i prevoza putnika.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti