Buševac: Obustava letova s tuzlanskog aerodroma donijet će velike gubitke

16.03.2020. 14:50 / Izvor: Fena
Buševac: Obustava letova s tuzlanskog aerodroma donijet će velike gubitke

Obustava aviolinija kompanije Wizz Air donijet će velike gubitke i aerodromu, ali i cjelokupnoj privredi, ocijenio je ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Edin Buševac.

"Obustava aviolinija kompanije Wizz Air, koja je s tuzlanskog aerodroma prevozila svakodnevno putnike u nekoliko evropskih zemalja, donijet će velike gubitke i aerodromu, ali i cjelokupnoj privredi", ocijenio je ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Edin Buševac.

On je u izjavi za Fenu rekao da je upravo danas održao nekoliko sastanaka na ovu temu te da su posljedice po privredu neminovne.

"Još danas avioni slijeću na Aerodrom Dubrave i od sutra više neće saobraćati. Što se tiče cestovnog prometa, vidite kolike su gužve na graničnim prelazima. Ovo je jedna situacija u kojoj se našla cijela Evropa i naravno da ćemo i mi osjetiti velike probleme", ističe Buševac.

Izrazio je nadu da će se epidemija koronavirusa u dogledno vrijeme stišati, jer se poduzimaju ogromne mjere na sprečavanju njenog širenja. Osim toga, nada se i povratku Wizz Aira na tuzlanski aerodrom.

Aerodrom Dubrave najviše su koristili putnici iz BiH koji žive u inostranstvu, a ovom odlukom o obustavi svih linija mnogi su svoja putovanja otkazali. Također, kako je naveo Buševac, tokom ljetnih i prazničnih mjeseci putnici su koristili ovaj aerodrom, te će i u ovom smislu, kada se približavaju uskrsni praznici, tuzlanski aerodrom, kao i turizam osjetiti posljedice.

"Već sada, kada bi koronavirus bio zaustavljen, snosili bismo velike posljedice i gubitke. Ne želim reći da smo mi jedna ogromna turistička destinacija, ali i naša zemlja je dosta svojih kapaciteta usmjerila u tom pravcu. Dovoljan vam je podatak da ni Međugorje nakon ovoga više nema hodočasnika. Tako isto ni Mostar, ni Sarajevo, ni Tuzla", naveo je Buševac.

Pozvao je sve razine vlasti da zajednički rade na rješavanju ovog problema te da nije vrijeme za paniku.

"Ovom problemu moramo zajednički pristupiti, jer se s njim suočavaju sve zemlje okruženja, kao i cijela Evropa. Očekujem da će i Vlada Federacije BiH adekvatno reagirati, da pomognemo ljudima da prevaziđu ovu situaciju", zaključio je ministar Edin Buševac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti