Business day: Ekonomske reforme-odmah!

24.12.2014. 08:10 / Izvor: eKapija.ba
Business day: Ekonomske reforme-odmah!

"Evolucija (ili) revolucija" i "Ekonomske reforme – danas ili juče“, samo su neke od tema o kojima su na ovom privrednom skupu govorili brojni panelisti – predstavnici najuticajnijih marketinških agencija iz zemalja regiona.

U organizaciji Business Club-a Banja Luka i uz podršku Unije udruženja poslodavaca RS i Privredne komore RS, u Banjoj Luci je 17. decembra 2014. održan "BUSINESS DAY 2014“. Događaj je realizovan uz podršku USAID Sida GOLD Projekt.

"Evolucija (ili) revolucija" i "Ekonomske reforme – danas ili juče“, samo su neke od tema o kojima su na ovom privrednom skupu govorili brojni panelisti – predstavnici najuticajnijih marketinških agencija iz zemalja regiona, vlasnici medijskih kuća u BiH, ugledni profesori sa BL Univerziteta, Sveučilišta u Zagrebu, predstavnici privrednih asocijacija, predstavnici lokalnih vlasti, međunarodnih i nevladinih oranizacija, menadžeri i direktori brojnih BH kompanija, ali i svi oni koji u RS aktivno učestvuju na poboljšanju uslova za ekonomski razvoj i poslovanje u BiH.

Obraćajući se prisutnima u ime domaćina, predsjednik Business Club-a Banja Luka Goran Ćorić poručio je sa ovog skupa da su ekonomske reforme neophodne u cilju obezbjeđivanja boljih uslova poslovanja i povećanja konkurentnosti ekonomije, te da je njihovoj realizaciji, odmah po konstituisanju nove vlasti u RS, potrebno odlučno pristupiti.

Ekonomske reforme, prema riječima predsjednika Unije udruženja poslodavaca RS Predraga Zgonjanina potrebno je usmjeriti ka postizanju veće fleksibilnosti i mobilnosti na tržištu rada, smanjenju poreskih opterećenja rada, eliminisanju svih oblika sistemske korupcije i sive ekonomije, smanjenju javne potrošnje i prilagođavanju sistema obrazovanja potrebama tržišta rada.

Učestvujući na panel diskusiji o nužnosti ekonomskih reformi, predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić rekao je da je, imajući u vidu rast ukupnog zaduženja, neadekvatnu usmjerenost socijalnog davanja, potrebno pristupiti reformi sistema socijalne zaštite sa ciljem kvalitetnijeg usmjeravanja socijalnih davanja i smanjenja javne potrošnje.

Prof. dr Ljubo Jurčić sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu govorio je o ekonomskim efektima članstva Hrvatske u Evropskoj uniji, te mogućnostima i sredstvima za reforme i prevazilaženje krize u svim zemljama regiona.

Direktorka Savjeta stranih investitora BiH Bojana Škrobić Omerović predstavila je djelovanje ove organizacije i probleme sa kojima se susreću strani investitori u BiH, te načine njihovog rješavanja.

Priprema javnog mnjenja i podizanje svijesti o nužnosti ekonomskih reformi, motivisanje interesnih grupa i metodi i kanali komunikacije, te perspektive mas komunikacija, su teme o kojima su u srijedu u Banjoj Luci na temu "Evolucija ili revolucija“ govorili gosti iz Srbije – Milica Stefanović, direktor marketinga Naleda, Borislav Mijanović – osnivač i direktor grupacije Represent Sistem, Jelena Mikić – New Business Director agencije Represent Communications Beograd, Nataša Tešanović – direktorka ATV BL i prof. dr Ivan Šijaković – profesor sociologije na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci. Njihov zajednički stav je da je upotrebom i pažljivim odabirom kanala mas komunikacije itekako moguće izvršiti značajnu promjenu svijesti stanovništva o nužnosti i efikasnosti ekonomskih reformi.

Događaj "Business day 2014“ podržali su i predstavnici međunarodne zajednice i nevladinog sektora u BiH. Iskustva iz regiona na temu reformi u ekonomiji učesnicima u Banjoj Luci prenio je Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, koji je predstavio i glavne prioritete reformi iz Sporazuma za rast i zapošljavanje u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti