cargo-partner automatizira procese pomoću EDI veza

24.01.2020. 15:47 / Izvor: Akta.ba
cargo-partner automatizira procese pomoću EDI veza

Automatski procesi razmjene podataka su učinkovit način pojednostavljenja komunikacije i nesmetanih operacija duž lanca nabave.

Kao dio sveobuhvatne strategije digitalizacije, cargo-partner koristi svoju snažnu internu informatičku kompetenciju za povezivanje sa sistemima svojih klijenata, automatizaciju procesa i pojednostavljivanje saradnje putem elektroničke razmjene podataka.

Automatski procesi razmjene podataka su učinkovit način pojednostavljenja komunikacije i nesmetanih operacija duž lanca nabave. Kako bi to postigli, cargo-partner se oslanja na EDI (electronic data interchange) i API (Application Programming Interface) veze. EDI i API veze se mogu uspostaviti za različite svrhe: transport i narudžbe, ažuriranje pošiljaka i fakturisanje, carinjenje, paketne pošiljke i logistiku skladišta. Već visok i stalno rastući broj klijenata cargo-partnera koristi automatizirana rješenja za razmjenu podataka kako bi uštedjeli vrijeme, smanjili administraciju i minimizirali troškove.

Pojednostavljena saradnja u skladištu

Austrijski proizvođač mašina ENGEL koristi cargo-partner logistički centar u blizini Vienna aerodroma još od njegovog otvaranja 2018. godine. Osim dizajna skladišta koji je izrađen po mjeri i usko usklađenih procesa, 20 EDI veza uspostavljeno je između sistema upravljanja skladištem cargo-partnera (WMS) i ENGEL-og sistema za planiranje resursa (ERP). Te podatkovne veze obuhvataju niz procesa, od prijenosa transportnih naloga i potvrde otpreme, do upravljanja zalihama skladišta i carinske dokumentacije. Zahvaljujući optimiziranom dizajnu, 27.000 skladišnih jedinica (SKU) s tri prijašnje lokacije prenešeno je u cargo-partner logistički centar u roku četiri mjeseca bez ijednog problema.

Automatizirano slanje narudžbi i praćenje pošiljki

Za Nuki Home Solutions, inovativnog austrijskog proizvođača pametnih sistema za zaključavanje vrata, cargo-partner je uspostavio EDI vezu koja u potpunosti automatizira postupak naručivanja i isporuke. Narudžbe se prenose direktno iz Nuki webshopa u sistem za upravljanje skladištem cargo-partnera. Čim je pošiljka spremna za otpremu, Nuki automatski dobija odgovor. Odatle se sve informacije za praćenje šalju krajnjem klijentu kako bi mogao pratiti rutu svoje pošiljke. U novije vrijeme, cargo-partner je također predstavio novo API rješenje za slanje pošiljki koje omogućuje kupcima da izvrše narudžbu, isprintaju naloge I naljepnice, te primaju informacije o praćenju.

Brza carinska obrada

Proizvođač alata Makita je još jedan kupac koji koristi iLogistički centar cargo-partnera u blizini  Vienna aerodroma. Kako bi se omogućila brza obrada carinskih deklaracija, cargo-partner je uspostavio EDI vezu koja automatski prenosi Makitine carinske podatke službenom austrijskom carinskom sistemu. Nakon konačnog odobrenja od strane stručnjaka za carinjenje, podaci se šalju austrijskom Federalnom ministarstvu finansija. Na taj način Makita ima koristi od bržeg reagovanja austrijske porezne uprave i pouzdanog arhiviranja carinskih dokumenata.

Pojednostavljeno slanje faktura

Međunarodni proizvođač motora iskoristio je EDI kompetenciju cargo-partnera za automatizaciju internog postupka odobravanja računa. EDI  šalje sve fakture za zračni I pomorski transport direktno klijentovom sistemu. Podaci se automatski uspoređuju s ponudama, te ukoliko se podudaraju, račun se odobrava i prosljeđuje u odjel finansija. Obzirom da cargo-partner mjesečno izdaje  oko 250 faktura za ovog klijenta, EDI omogućava uštedu značajne količine vremena za ručnu  provjeru računa.

Automatsko prosljedjivanje tracking statusa

Jedan od vodećih europskih proizvođača ima korist od EDI rješenja koje kompaniji pomažu u praćenju nekoliko hiljada pošiljaka iz Azije u Europu svake godine. Uz EDI koji je uspostavio IT tim cargo-partnera, sva ažuriranja se šalju čim se kreiraju u sistemu ili dobiju direktnom EDI vezom s prijevoznicima. Na ovaj način kupac je uvijek u toku s važnim informacijama kao što su predviđena i stvarna vremena otpreme pošiljke i dolaska u luku, pomažući kompaniji da brzo reagira u organizaciji narednih koraka vezano za transport.

Christian Polanyi, informacijski direktor cargo-partnera, objašnjava: „Pomoću EDI i API usluga pružamo sofisticirane integracijske pakete kako bismo zadovoljili potrebe naših klijenata za automatizacijom. Naši IT timovi neprestano rade na proširivanju i optimizaciji našeg asortimana rješenja, a sve više i više klijenata povezuje sa nama svoje sisteme za automatizaciju razmjene podataka.“ Uz ubrzanje poslovnih procesa, ova automatizirana rješenja razmjene podataka smanjuju troškove rukovanja, minimiziraju rizik od grešaka i unapređuju ukupno zadovoljstvo korisnika zahvaljujući kvalitetnijem procesu i brzim povratnim informacijama. Christian Polanyi naglašava: „Naše usluge integracije samo su jedan aspekt naših cjelovitih rješenja. Sa svojim sveobuhvatnim izborom IT inovacija, podržavamo naše klijente u pojednostavljivanju njihovih logističkih procesa kroz cijeli lanac nabave. "

O cargo-partneru

cargo-partner je kompanija u privatnom vlasništvu, koja se bavi pružanjem info-logističkih usluga, sa posebnom stručnošću u avionskom, pomorskom i drumskom transportu te uslugama skladištenja. Sa iskustvom dužim od trećine vijeka u informacionim tehnologijama i optimizaciji lanca snabdjevanja, kompanija kreira rješenja krojena po zahtjevima širokog spektra industrija, s ciljem kreiranja konkurentskih prednosti svojim komitentima širom Svijeta.

cargo-partner je osnovan 1983.godine. Sa svojih 3000 zaposlenih, u 2018.godini je generirao promet od 753 miliona EUR.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti