cargo-partner i Makita slave deset godina uspješne saradnje

16.12.2019. 14:54 / Izvor: Akta.ba
cargo-partner i Makita slave deset godina uspješne saradnje

Danas, cargo-partner, proizvođaču električnog alata pruža cjelokupna rješenja, uključujući fleksibilno skladištenje i sveobuhvatne usluge carinjenja

Japanski proizvođač električnih alata Makita je 2009. godine tražio kompetentnog međunarodnog dobavljača logistike za rukovanje inozemnim pošiljkama iz Azije, uključujući distribuciju širom Austrije. Makita je odabrala cargo-partner zbog njegove široke mreže i stručnosti u prekomorskim i intermodalnim prijevozima. Danas pružatelj logističke usluge obrađuje Makitin pomorski i zračni promet iz Azije, kao i daljnju distribuciju širom Europe, uključujući dnevna preuzimanja, noćne dostave i sveobuhvatno uvozno I izvozno carinjenje.

Florian Zamecnik, voditelj tima za nabavku, logistiku i pogon u Makiti: "Ne zanima nas logističko rješenje izvan našeg okvira. S cargo-partnerom pronašli smo fleksibilnog partnera koji razumije naše poslovanje i nudi proaktivna rješenja. Možemo se osloniti na personalno savjetovanje, te brzo i učinkovito rješavanje problema."

Ručno nadgledanje i "skladište za hitne slučajeve"

cargo-partner timovi iz pomorskog odjela osiguravaju proaktivnu koordinaciju i praktično praćenje uvoznih pošiljki. U slučaju neočekivanih promjena, dodijeljena osoba za kontakt dostupna je svakodnevno kako bi pružila brze i jednostavne alternative. Osim usluga prijevoza i carinjenja, Makita koristi fleksibilna rješenja skladištara za rješavanje fluktuirajuće sezonske potražnje na najefikasniji i najekonomičniji način. U cargo-partner hub-u u blizini Beča, Makita koristi skalabilne opcije skladištenja, kao i "skladišta za hitne slučajeve". Dodatni bonus jeste pogodan položaj iLogističkog centra cargo-partnera u blizini zračne luke Beč, a koji je u neposrednoj blizini austrijskog sjedišta Makite.

Automatizirane obavijesti, narudžbe za prijevoz i carinska obrada

Dvije su EDI platforme između IT-sistema cargo-partnera i Makite kako bi se omogućila brza obrada prijevoznih naloga i carinskih deklaracija. Carinski EDI podatke Makite za carinske deklaracije unosi u sistem cargo-partnera i automatski ih prosljeđuje službenom austrijskom carinskom sistemu. Nakon konačnog odobrenja od strane stručnjaka za carinjenje, podaci se automatski šalju austrijskom Federalnom ministarstvu finansija. Za jednog od Makitinih kupaca, cargo-partner je čak postavio opciju "automatske obavijesti". Na primjer, čim se status pošiljke promijeni u "preuzimanje" ili "isporuka", kupac je odmah obaviješten putem e-maila. Na ovaj način osigurana je potpuna transparentnost.

O cargo-partner-u:

cargo-partner je privatni info-logistički ponuđač koji nudi sveobuhvatan portofolij rješenja za avionski, pomorski i cestovni prijevoz robe te skladišnu logistiku. Sa više od trećine vijeka iskustva u informacionim tehnologijama i optimizaciji lanca snabdjevanja, kompanija dizajnira usluge po mjeri za širok raspon industrija kako bi stvorila konkurentne prednosti za svoje klijente širom svijeta. Osnovan 1983. godine, cargo-partner je u 2018. godini ostvario promet od 735 miliona EUR, zapošljavajući 3000 radnika širom svijeta. U 2018. godini cargo-partner grupacija je proslavila svoju 35.godišnjicu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti