cargo-partner: Optimizacija procesa pomoću digitalizacije

31.05.2018. 08:13 / Izvor: Akta.ba
cargo-partner: Optimizacija procesa pomoću digitalizacije

cargo-partner poduzima daljnje korake, s ciljem da postane vodeći pružatelj informacijskih usluga svojim kupcima.

cargo-partner poduzima daljnje korake, s ciljem da postane vodeći pružatelj informacijskih usluga svojim kupcima. Opsežnom strategijom digitalizacije poslovanja kompanija kreira osnovu za kontinuirani napredak.

Međunarodna kompanija za transport i info-logistiku, cargo-partner, rano je shvatila da će digitalizacija postati značajan faktor uspjeha u međunarodnoj logistici. Strategija kompanije ima za cilj da integriše sve partnere i procese duž cijelog lanca snabdjevanja, da osigura transparentnost procesa i da obezbjedi kvalitet podataka, kako bi na taj način postavili temelje za efikasnu saradnju sa korisnicima usluga. Postizanjem značajne integracije sa svojim klijentima, kompanija uspješno uspjeva da optimizuje protok robe i informacija.

Online platforma za upravljanje lancem snabdjevanja SPOT,razvijena od strane SPOT worx tima, predstavlja osnovu strategije cargo-partnera kada je riječ o digitalizaciji. Platforma je prvi put uvedena u upotrebu 2000.godine,kao jednostavna alatka za on-line praćenje pošiljki. U narednim godinama, kontinuirano se razvijala u bliskoj saradnji sa klijentima, a u jesen 2016.godine, lansirana je nadograđena verzija platforme. Nadograđena verzija predstavlja preciznu procjenu kvaliteta internog procesa, prema definisanim ključnim pokazateljima učinaka (KPI), kao i znatno povećanje efikasnosti i produktivnosti, kako za kompaniju cargo-partner tako i za njene klijente. Nakon detaljne faze planiranja, koja je trajala godinu dana i pilot faze u trajanju od šest mjeseci u drumskom transportu širom Europe, nova SPOT platforma je obuhvatila i avionske i pomorske transporte širom svjeta.

Povećana transparentnost, smanjen administrativni napor

Svaki radnik u kompaniji cargo-partner ima personalizovanu kontrolnu tablu u okviru SPOT platforme, koja mu olakšava postavljanje prioriteta u svakodnevnom radu, kao i otkrivanje i   rješavanje neslaganja. Performanse se na globalnom nivou mjere centralno i objavljuju se mjesečno, tako da svi radnici imaju uvid u trenutni, te očekivani status pošljke. Klijenti također imaju pristup personalizovanoj kontrolnoj tabli, koja im pruža jednostavan uvid u sve njihove transporte u bilo kom trenutku.

Nova SPOT platforma također pruža detaljne podatke o kretanju robe, stanju narudžbi i troškovima, te druge statističke podatke, a što klijentima osigurava blagovremene i tačne informacije duž čitavog lanca snabdjevanja.

Poboljšani  kvalitet i produktivnost

Tačnost unesenih podataka utvrđena je kao centralni kriterij za procjenu kvalitete u oblasti informacionih usluga. Kalkulacija se zasniva na standardizovanim vrijednostima, kao što su očekivano vrijeme polaska i dokaz o isporuci. Pored toga, produktivnost se mjeri na osnovu izvršenih naloga po radniku.

Integracija lanca snabdjevanja putem platforme SPOT, omogućava cargo-partneru  konstantnu kvalitetu usluga. Zahvaljujući unaprijeđenoj transparntnosti te proširenim opcijama izvještavanja, kvalitet informacija je povećan sa 25% na 90% u prvih šest mjeseci i očekuje se da će do sredine 2018.godine dostići 97%. Dodatno, produktivnost je povećana za 20%. Preciznim nadgledanjem procesa, bliskom interdisciplinarnom saradnjom unutar kompanije te aktivnom razmjenom informacija sa klijentima i partnerima, cargo-partner nastoji da osigura unapređenje svih procesa u cijeloj kompaniji.

Izgradnja i održavanje neophodne IT strukture i znanja unutar kompanije zahtjeva značajnu posvećenost, što se odražava kroz raspodjelu neophodnih resursa od strane uprave kompanije. "Mi se integrišemo u lanac snabdjevanja naših klijenata, kako bismo stvorili vrijednost na svakom koraku te postigli održivo poboljšanje kvalitete procesa, a što je moguće postići samo na osnovu izvrsnosti programskih rješenja i kvalitete podataka. Naš menadžment koristi približno pola svog radnog vremena i raspoloživih resursa na pitanja vezana za digitalizaciju", izjavila je Christina Hainbuchner, Direktorica korporativnih komunikacija i marketinga.

Platforma SPOT trenutno ima 20000 korisnika širom svijeta.

SPOTworx-u

SPOTworx nudi nezavisne i sistemski podržane usluge upravljanja kompleksnim mrežama snabdjevanja. Kompanija pojednostavljuje svaki aspekt lanca snabdjevanja, od narudžbe, preko transporta do skladištenja i distribucije – sve podržano jednostavnom cloud aplikacijom za optimizovanu komunikaciju i upravljanje informacijama: SPOT.

cargo-partner

cargo-partner je kompanija u privatnom vlasništvu, koja se bavi pružanjem info-logističkih usluga, sa posebnom stručnošću u avionskom, pomorskom i drumskom transportu te uslugama skladištenja. Sa iskustvom dužim od trećine vijeka u informacionim tehnologijama i optimizaciji lanca snabdjevanja, kompanija kreira rješenja krojena po zahtjevima širokog spectra industrija, s ciljem stvaranja konkurentskih prednosti svojim komitentima širom svijeta.

cargo-partner je osnovan 1983.godine. Sa svojih 2780 zaposlenih, u 2017.godini je generirao promet od 700 miliona EUR.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti