cargo-partner proširuje skladišne kapacitete u blizini aerodroma Ljubljana

08.06.2021. 09:26 / Izvor: Akta.ba
cargo-partner proširuje skladišne kapacitete u blizini aerodroma Ljubljana

Proširenjem će se područje iLogistics Centra Ljubljana dovesti na ukupno 39.100 m², uključujući novu pistu za bespilotne letjelice.

Dvije godine nakon otvaranja cargo-partner iLogistics Centra na Brniku, tik do aerodroma Ljubljana, skladište je već dostiglo svoj kapacitet. Proširenje objekta, koje je prvobitno bilo planirano za 2024.-2026., sada je pomjereno za 2022.godinu. Proširenjem će se područje iLogistics Centra Ljubljana dovesti na ukupno 39.100 m², uključujući novu pistu za bespilotne letjelice.

cargo-partner prisutan je u Sloveniji od 1996. godine i danas je jedan od glavnih pružalaca info-logistike i usluga međunarodnog transporta u zemlji. Otvaranjem iLogistics Centra Ljubljana, jednog od najvećih skladišnih kompleksa unutar cargo-partnerske grupe, 2019. godine, kompanija je stekla 25.000 m² skladišnog kapaciteta, koji je popunjen u samo godinu dana. Iz tog razloga, cargo-partner počeo je planirati proširenje postrojenja krajem 2020. godine, znatno ranije nego što je bilo predviđeno u početku.

Viktor Kastelić, generalni direktor cargo-partnera u Sloveniji, objašnjava razloge ove odluke: „Od otvaranja iLogistics Centra stvari se odvijaju vrlo brzo. Očekivali smo da će biti potrebno više od dvije godine da se popuni kapacitet, pa smo bili zadovoljni što je skladište bilo gotovo puno nakon jedne godine. Brzi rast našeg poslovanja, potrebe naših kupaca i uspjeh našeg poslovanja u postojećem pogonu doveli su do toga da smo odmah započeli planiranje proširenja, koje je prvobitno bilo zakazano za period 2024.-2026. “

Izgradnja treba započeti 2022.

Proces planiranja izgradnje dodatnih skladišnih kapaciteta već je u punom jeku. Idejni projekat završen je u martu, a trenutno su u toku procedure za dobivanje potrebnih odobrenja i pripremu građevinskog projekta. Početak gradnje planiran je za početak 2022. godine, a službeno otvaranje planirano je za jesen 2022. godine.

Novi objekat, koji će biti izgrađen na 8.200 m² zemljišta na sjevernoj strani postojećeg kompleksa, nudit će dodatnih 14.100 m² skladišnog prostora na tri etaže. Široki i uski sistem regala pružit će dodatnih 9.000 utora za palete i bit će opremljen poluautomatiziranom tehnologijom skladištenja s visokim nosačem.

Fokus na e-commerce i pistu za bespilotne letjelice

Pored unakrsnih pristaništa, kratkoročnih i dugoročnih skladišnih prostora, novi pogon će imati i bespilotnu pistu koja se može koristiti za isporuku paketa. Dio objekta bit će namijenjen uslugama e-commerce s “drive-in” mjestom za osobno preuzimanje ili vraćanje paketa, dostupnim stanovnicima sjeverozapadne regije Slovenije.

Zgrada će se održavati na temperaturnom rasponu od +15 do +25 ° C, što omogućava skladištenje na temperaturi okoline, i bit će opremljena sa trinaest utovarnih pristaništa kako bi se osigurao efikasan protok robe. Objekt će također sadržavati moderne uredske prostore, od kojih će neki biti dostupni za iznajmljivanje.

Dodatna ulaganja u postojeći objekat

Kako bi udovoljio velikoj potražnji za skladišnim uslugama u iLogistics Centru Ljubljana, cargo-partner se također odlučio za dodatna ulaganja u postojeći pogon. To uključuje sistem visokih regala sa 2.500 proreza za palete u prostoru za skladištenje blokova, kao i hibridni sistem regala sa protokom 1.200 utora za palete. Stalci za protok omogućavaju samostalno kretanje paleta od mjesta punjenja do mjesta preuzimanja paleta, što će omogućiti dodatnu optimizaciju prostora i brže rukovanje.

Konačno, kako bi se nosilo sa povećanim obimom aktivnosti e-commerce, u prostorijama skladišta bit će postavljeno postrojenje za pakovanje, što će povećati dnevni kapacitet otpreme paketa za 200%. Zajedno, sva planirana proširenja povećaće površinu iLogistics Centra Ljubljana sa njegovih sadašnjih 25.000 m² na ukupno 39.100 m².

O cargo-partneru

cargo-partner je privatni pružatelj info-logistike koji nudi sveobuhvatan portfolio rješenja za vazdušni, pomorski, kopneni transport i skladištenje. Sa više od trećine stoljeća stručnosti u informatičkoj tehnologiji i optimizaciji lanca isporuke, kompanija dizajnira usluge po mjeri za širok spektar industrija kako bi stvorila konkurentne pogodnosti za svoje kupce širom svijeta. Osnovan 1983. godine, cargo-partner je 2020. ostvario promet od preko milijardu eura i trenutno zapošljava 3.250 ljudi širom svijeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti