cargo-partner rješava cargo izazove uz pomoć riječno-pomorskog transporta

04.07.2019. 08:14 / Izvor: Akta.ba
cargo-partner rješava cargo izazove uz pomoć riječno-pomorskog transporta

Podružnica cargo-partnera u Srbiji predstavila je novi transportni servis u decembru 2018. godine.

Otkako je, krajem 2018.godine, cargo-partner u Srbiji predstavio servis kombinovanog riječnog i pomorskog transporta, pružatelj logističkih usluga uspješno je završio nekoliko zanimljivih i izazovnih projekata koristeći se novom uslugom.

Podružnica cargo-partnera u Srbiji predstavila je novi transportni servis u decembru 2018. godine. Pružatelj logističkih usluga nudi rješenja za transport raznih vrsta roba, uključujući rasuti teret, projektni i vangabaritni teret (Out of Gauge-OOG) kao i teret u tečnom stanju. Pored pomorskog transporta na kratkim udaljenostima (Short Sea Transport) na Crnom, Jadranskom i Egejskom moru, cargo-partner pruža transportna rješenja kanalom Rajna-Majna-Dunav, koji direktno povezuje 14 europskih zemalja duž riječnih plovnih puteva i prolazi kroz sve europske regije. Pretovari mogu biti organizovani u svim glavnim lukama regije: Konstanca (RO), Regensburg (DE), Beograd (RS), Pančevo (RS), Smederevo (RS), Reni (UA) i Izmail (UA).

Krajem januara ove godine, cargo-partner dobija idealnu priliku da dokaže fleksibilnost ove usluge. U uskoj saradnji cargo-partner timova iz Srbije te Pekinga i Tianjina iz Kine, klijentu je osigurano neuobičajeno transportno rješenje rijekom Dunav. Klijent je očekivao hitnu pošiljku tereta, koji je već bio na putu iz Šangaja prema luci Konstanca, Rumunija. Pošiljka koja se sastojala od 56 rolni pokretnih traka, ukupne bruto težine od preko 990 tona, morala je biti dostavljena u Smederevo, Srbija najkasnije do 31.januara 2019.godine.

Zbog kašnjenja dolaska broda u luku Konstanca, cargo-partner tim je morao dovršiti dostavu u vrlo kratkom vremenskom roku. Pošiljka je preuzeta u Konstanci i organizovan je prijevoz rijekom Dunav do Smedereva. cargo-partner je upravljao svim koracima u procesu, počevši od istovara sa broda do utovara na baržu u luci Konstanca, te nadzor istovara sa barže u luku Smederevo. Zahvaljujući učinkovitoj saradnji između cargo-partner timova iz Srbije i Kine, cijeli transportni proces, od uplovljavanja broda u Konstanci do isporuke u Smederevo, je uspješno završen u roku od 9 dana.

U aprilu 2019.godine, cargo-partner je savladao još jedan izazovan projekat koji je uključivao transport rijekama Sava i Dunav. Ukupno 4000 kubnih metara dijelova industrijskih kotlova, uključujući i nekoliko vangabaritnih, transportovano je rijekom Savom iz Slavonskog broda do Beograda, a nakon toga Dunavom do luke Konstanca u Rumuniji. Za ovaj projekat cargo-partner je angažovao tri najveća tegljača koja su na raspolaganju na tom plovnom putu.

Poseban izazov je bio transport rijekom Savom, gdje je na određenim tačkama, a zbog promljenljive razine vode, upravljanje baržom otežano. Kako bi se osigurao neometani prijevoz, cargo-partner je angažovao bivšeg kapetana sa iskustvom u navigiranju svim djelovima rijeke. Po dolasku u Konstancu, pošiljka je pripremljena za pretovar na pomorsko plovilo za Tursku.

Mirko Ilić, direktor cargo-partnera u Srbiji, je uvjeren da će ova nova kombinovana usluga prijevoza donijeti dodatnu vrijednost za cargo-partner i njegove klijente: "Promet preko unutarnjih plovnih puteva je ekonomična i ekološki održiva alternativa cestovnom prometu. Naši specijalizovani timovi se mogu osloniti na dugogodišnje odnose s prijevoznicima i lučkim operaterima i pružiti mnoge godine iskustva u brodskom i riječnom transportu. To nam omogućuje da ponudimo fleksibilna rješenja za naše klijente. Uvjereni smo da će naši klijenti sve više koristiti naše nove rijeka-more transportne usluge u bliskoj budućnosti."

cargo-partner u Srbiji ove godine proslavlja 15 godina rada i trenutno ima 100 zaposlenih u tri podržnice u Beogradu, Novom Sadu i Subotici. Kompanija pruža sveobuhvatan porfolij transportnih rješenja za avionski, pomorski i cestovni prijevoz robe te skladišnu logistiku za nekoliko različitih industrija, sa posebnim naglaskom na project cargo i transport živih životinja. Od 2014.godine, cargo-partner upravlja modernim skladištem u Dobanovcima kod Beograda, nudeći inovativna rješenja u logistici, usluge carinskog posredovanja te druge usluge sa dodanom vrijednošću.

O cargo-partneru:

cargo-partner je privatni info-logistički ponuđač koji nudi sveobuhvatan portfolij rješenja za avionski, pomorski i cestovni prijevoz robe te skladišnu logistiku. Sa više od trećine vijeka iskustva u informacionim tehnologijama i optimizaciji lanca snabdjevanja, kompanija dizajnira usluge po mjeri za širok raspon industrija kako bi stvorila konkurentne prednosti za svoje klijente širom svijeta. Osnovan 1983. godine, cargo-partner je u 2018. godini ostvario promet od 735 miliona EUR, zapošljavajući 3000 radnika širom svijeta. U 2018. godini cargo-partner grupacija je proslavila svoju 35.godišnjicu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti