Ćavar: Činimo sve kako BiH ne bi bila stavljena na sivu listu

18.09.2014. 17:24 / Izvor: eKapija.ba
Ćavar: Činimo sve kako BiH ne bi bila stavljena na sivu listu

Komitet eksperata Vijeća Europe za evaluaciju borbe protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti MONEYVAL, sutra će razmatrati odluku o daljnjim koracima koji će se poduzeti prema BiH zbog neusklađenosti s europskim standardima u oblasti sprječavanja pranja novca.

Komitet eksperata Vijeća Europe za evaluaciju borbe protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti MONEYVAL u petak(19.9. 2014.)  će razmatrati odluku o daljnjim koracima koji će se poduzeti prema BiH zbog neusklađenosti s europskim standardima u oblasti sprječavanja pranja novca.

Članovi delegacije BiH koji prisustvuju plenumu MONEYVAL-a, u izlaganju koje su imali prije nekoliko dana, prezentirali su šta je BiH poduzela na ispunjavanju preporuka MONEYVAL-a.

"Naša ekipa je prezentirala stanje u BIH po tom pitanju i po reakcijama prezentacija je bila uspješna'', kazao je za eKapija.ba  zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar.

Delegacija BiH je do sada učinila sve da ne budemo stavljeni na sivu listu, kazao je Ćavar. Podsjetimo, FATF je još ljetos zatražio od MONEYVAL-a da BiH stavi u ICRG proces za nekooperativne zemlje.

Treba naglasiti i da je BiH usvajanjem Zakona o sprječavanju pranja novaca i financiranja terorizma ispunila 90 posto preporuka MONEYVAL-a i FATF-a, a da se onih 10 posto koje nije ispunila odnose se na neusvajanje izmjena i dopuna Kaznenog zakona BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti