Vijesti

Cazin: U okviru projekta GOV-WADE počela kampanja za poboljšanje upravljanja vodama sliva Une

20.05.2008. 14:45 / Izvor: eKapija.ba

U okviru Projekta dobre uprave u oblasti voda i zaštite okoliša (GOV-WADE) danas je u Cazinu počela kampanja mobilizacije građana i uključivanja javnosti.

Projekt ¨GOV-WADE¨ (Governance Project in Municipal Water and Environmental Development) je ``Projekt dobre uprave u oblasti voda i zaštite okoliša`` usmjeren na poboljšanje upravljanja u oblasti voda i okolišne sanitacije, s tim da je težište samog projekta na cjelokupnom unapređenju prakse dobre uprave u općinama sliva rijeke Une. Implementacija Projekta ```GOV-WADE`` povjerena je općinama – učesnicama projekta, što ovaj projekt značajno razlikuje od prethodnih, jer općine preuzimaju ključnu - rukovodeću ulogu i odgovornost i vode procese implementacije, navodi se u saopćenju.

„Za ovaj projekat koji je od velikog strateškog značaja za općinu Cazin veoma je bitno imati kvalitetne ljudske resurse kako bi lakše pratili trendove, nosili se sa izazovima i uspješno realizovali ciljeve i zadatke. Zbog toga smo i angažovali najstručniji kadar za ovu oblast, ali je još bitnije da se i građani uključe u procese planiranja i donošenja odluka, jer je njihova podrška i aktivno učešće izuzetno bitno kako za ovaj tako i za druge projekte.“, izjavio je Nermin Ogrešević načelnik općine Cazin.

„Na osnovu analize stanja trenutno radimo na definisanju strateških i operativnih ciljeva. Pri kraju smo izrade nacrta općinskog strateškog razvojnog plana za vode i okolišnu sanitaciju. Sve vrijeme kroz različite aktivnosti nastojali smo da uključimo javnost u procese planiranja i donošenja odluka. Te aktivnosti će u narednom periodu biti još intenzivnije, a bit će podržane i medijskom kampanjom.“, istakao je Mirhad Pjanić predsjednik komisije za izradu općinskog strateškog plana za VOS

Projekt je je podržan od Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), a njegovo provođenje potpomaže Udruženje za zaštitu i unapređenje čovjekove okoline ¨Una-Sana¨, kao i projektni konsultant na kampanji mobilizacije građana i uključivanja javnosti agencija ¨Prime Communications¨ iz Banjaluke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti