CCI: Vlast je umjesto u luksuz trebala da ulaže u sistem zaštite od poplava

11.06.2014. 09:23 / Izvor: Fena
CCI: Vlast je umjesto u luksuz trebala da ulaže u sistem zaštite od poplava

Dobar dio odgovornosti za razmjere nesreće usljed velikih poplava koje su zadesile građane BiH je do dugogodišnjeg nerada vlasti na otklanjanju problema koji su odavno uočeni, ponovili su jučer predstavnici Centara civilnih inicijativa (CCI).

Dobar dio odgovornosti za razmjere nesreće usljed velikih poplava koje su zadesile građane BiH je do dugogodišnjeg nerada vlasti na otklanjanju problema koji su odavno uočeni, ponovili su jučer predstavnici Centara civilnih inicijativa (CCI).

Ponovljeno je da je vlast trebalo da ulaže u sistem zaštite od poplava, te da spriječe velike posljedice. Glasnogovornica te nevladine organizacije Majda Behrem - Stojanov ukazala je na pres-konferenciji u Banjoj Luci da je CCI već godinama upozoravao da čak ni značajna produktivnost Vlade i Narodne skupštine RS-a (NSRS), kad bismo ih i imali na djelu (a nemamo) ne bi značili ništa bez ispravne fokusiranosti rada na stvarne probleme i potrebe građana.

"Kao što odgovorna vlast, u situaciji ograničenih finansijskih potencijala, umjesto u luksuz i privilegije političkog establišmenta ulaže u projekte koji će poboljšati životni standard građana ili im spasiti živote i imovinu od katastrofa, tako se odgovorna vlast, u svom radu, fokusira na mjere koje će njenim građanima olakšati i poboljšati život", navela je ona.

Podsjetila je i da je bivši ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a Radivoje Bratić još početkom 2010. upozoravao da je obnova sistema odbrane od poplava daleko najvažniji zadatak za RS i da se taj posao mora završiti najkasnije do kraja 2011., jer, sjevernom dijelu RS-a, koji se nalazi u slivu Save, prijeti realna opasnost od katastrofe nesagledivih razmjera.

Njegova procjena bila je da je potrebno 60 miliona eura da se sistem dovede u dobro stanje.

Iz CCI-a podsjećaju da se to dešavalo svega nekoliko godina od prodaje Telekoma RS-a za 646 miliona eura (ili milijardu i 290 miliona KM), 11 puta veću sumu od one koja je bila potrebna da se građani RS-a zaštite od katastrofe koja nas je na kraju pogodila.

"Vlada nije prepoznala prioritet u vezi s ovim važnim pitanjem i bavila se radom na projektima koji su često izazivali oprečne stavove u javnosti zbog cijene koštanja, kao što je izgradnja autoputa od Gradiške ka Banjoj Luci ili Administrativnog centra Vlade RS-a. S uštedama na izgradnji ovih kapitalnih investicija, Vlada je u značajnoj mjeri mogla izvršiti sanaciju postojećih nasipa i izgraditi i nove sisteme za odbranu od poplava ili drugih elementarnih nepogoda", istakla je Stojanov.

I pored svega što je zadesilo građane usljed poplava, naglasila je, niko u ovoj tragediji ne pokazije namjeru da podnese ostavku, bar "iz moralnih razloga“.

"Ni iz lokalne uprave, ni s republičkog nivoa, ni iz JU Vode Srpske ili civilne zaštite ni iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva... Učinjeni propusti se ili negiraju ili se za njih optužuju drugi - redovno, politički protivnici. Jedina svijetla tačka, moralna vertikala, su tzv. obični građani koji su pokazanom ljudskošću i brigom za drugog i željom da mu pomognu, probudili nadu u čovjeka. Nadu, koju nam je politika, gotovo ubila", zaključila je Stojanov.

Foto: bljesak.info

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti