Čeka li nas novi rat na naftnim tržištima?

11.07.2021. 11:51 / Izvor: seebiz.eu
Čeka li nas novi rat na naftnim tržištima?

Abu Dhabi nezadovoljan je i izračunom kvota.

Cijene nafte blago su pale prošlog tjedna nakon što na trodnevnom sastanku država članica Opec + kartela nije postignut dogovor o povećanju proizvodnje.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati sukobili su se oko prijedloga da se sporazum o ograničenju proizvodnje produlji za osam mjeseci do kraja iduće godine.

Abu Dhabi nezadovoljan je i izračunom kvota, tvrdeći da je osnovica za povećanje opskrbe preniska.

Rusija je pokušavala posredovati kako bi se dogovor o povećanju proizvodnje ipak postigao, rekli su u srijedu izvori iz OPEC+. SAD je razgovarao s visokim dužnosnicima Saudijske Arabije i UAE, priopćila je u utorak Bijela kuća.

Neuspjeh pregovora sugerira da će uslijediti niža ponuda, ali trgovci naftom strahuju od suprotnog. Proizvođači bi mogli iskoristiti visoke cijene nafte i natjecati se tko će proizvesti više nafte (ili čak varati kvote).

Sjećanje na prošlogodišnji sukob između Saudijske Arabije i Rusije, koji je doveo do kolapsa tržišta nafte u jeku epidemije, još je uvijek svježe. Ovaj put Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati nisu pronašli zajednički jezik, pa OPEC + ostaje predan pumpanju gotovo šest milijuna barela nafte dnevno.

U srijedu je cijena američke lagane nafte skliznula na dobra 72 dolara (a Brent na dobrih 73), a u drugoj polovici tjedna ponovno je skočila nakon objavljivanja nedavnog izvještaja Agencije za energetske informacije (EIA), što pokazuje da su američke dionice nafte ponovno pale, a potražnja za naftnim proizvodima dosegla najvišu razinu od 2019.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti