Čeka se analiza vode na radioaktivnost sa izvorišta Stup

07.09.2020. 15:15 / Izvor: Akta.ba
Čeka se analiza vode na radioaktivnost sa izvorišta Stup

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS navode kako oni redovno vrše monitoring vode za piće, iz okvira njihove djelatnosti.

Iz Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo obavještavaju javnost kako su poduzeli sve potrebne aktivnosti na zaštiti zdravlja stanovništva, nakon što je iz Centra za zaštitu od zračenja Federacije Bosne i Hercegovine potvrđeno da je na lokalitetu pogona bivšeg preduzeća "Energoinvest TAT", u Tvorničkoj ulici na Stupu došlo do curenja izotopa Cz-137.

Iz preduzeća "Vodovod i kanalizacija" dobili su informaciju da se na pomenutoj lokaciji nalazi druga vodozaštitna zona izvorišta Stup, na kojoj su aktivna tri bunara, čiji je kapacitet osam litara u sekundi.

Voda je odmah data na analizu parametara radioaktivnosti Centru za zaštitu od zračenja, a tokom sutrašnjeg dana bi trebao biti završen njihov izvještaj.

S tim u vezi, iz Zavoda za javno zdravstvo KS navode kako oni redovno vrše monitoring vode za piće, iz okvira njihove djelatnosti, te napominju da do sada nije pronađena promjena u higijenskoj ispravnosti vode za piće.

Iako je ovaj problem u nadležnosti Državne regulatorne agencije za radijacijsku sigurnost, ali s obzirom da se radi o potencijalnoj ugroženosti zdravlja stanovništvau čitav proces koordinacije i nadzora su uključena sva resorna ministarstva Vlade Kantona Sarajevo i nadležne institucije - Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove i Kantonalna uprava civilne zaštit, te stručne instuticije.

Zbog hitnosti, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u ime Vlade KS će zatražiti izvještaj Državne regulatorne agencije za radijacijsku sigurnost o samom incidentu, kao i o poduzetim i planiranim aktivnostima, te procjenu ugroženosti zdravlja ljudi i okoliša u odnosu na oslobođenu radioaktivnost.

Također će biti nastavljeno obavještavanje stanovnika Kantona Sarajevo o svim eventualnim promjenama vezanim za nastalu situaciju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti