Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Čeka se analiza vode na radioaktivnost sa izvorišta Stup

07.09.2020. 15:15 / Izvor: Akta.ba

Iz Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo obavještavaju javnost kako su poduzeli sve potrebne aktivnosti na zaštiti zdravlja stanovništva, nakon što je iz Centra za zaštitu od zračenja Federacije Bosne i Hercegovine potvrđeno da je na lokalitetu pogona bivšeg preduzeća "Energoinvest TAT", u Tvorničkoj ulici na Stupu došlo do curenja izotopa Cz-137.

Iz preduzeća "Vodovod i kanalizacija" dobili su informaciju da se na pomenutoj lokaciji nalazi druga vodozaštitna zona izvorišta Stup, na kojoj su aktivna tri bunara, čiji je kapacitet osam litara u sekundi.

Voda je odmah data na analizu parametara radioaktivnosti Centru za zaštitu od zračenja, a tokom sutrašnjeg dana bi trebao biti završen njihov izvještaj.

S tim u vezi, iz Zavoda za javno zdravstvo KS navode kako oni redovno vrše monitoring vode za piće, iz okvira njihove djelatnosti, te napominju da do sada nije pronađena promjena u higijenskoj ispravnosti vode za piće.

Iako je ovaj problem u nadležnosti Državne regulatorne agencije za radijacijsku sigurnost, ali s obzirom da se radi o potencijalnoj ugroženosti zdravlja stanovništvau čitav proces koordinacije i nadzora su uključena sva resorna ministarstva Vlade Kantona Sarajevo i nadležne institucije - Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove i Kantonalna uprava civilne zaštit, te stručne instuticije.

Zbog hitnosti, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u ime Vlade KS će zatražiti izvještaj Državne regulatorne agencije za radijacijsku sigurnost o samom incidentu, kao i o poduzetim i planiranim aktivnostima, te procjenu ugroženosti zdravlja ljudi i okoliša u odnosu na oslobođenu radioaktivnost.

Također će biti nastavljeno obavještavanje stanovnika Kantona Sarajevo o svim eventualnim promjenama vezanim za nastalu situaciju.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti