Čeka se građevinska dozvola: Izvođači spremni za početak gradnje nove pedijatrije u Mostaru

10.10.2011. 13:36 / Izvor: eKapija.ba
Čeka se građevinska dozvola: Izvođači spremni za početak gradnje nove pedijatrije u Mostaru

U Mostaru bi početkom naredne sedmice trebala početi gradnja nove bolnice za pedijatriju, ginekologiju i neonatologiji, koja će se nalaziti u sklopu Regionalnog medicinskog centra "Dr. Safet Mujić".

Nakon provedene konkursne procedure, za najpovoljnijeg izvođača radova odabran je domaći konzorcij kojeg čine mostarske firme Amitea, Izgradnja – Tojaga, Elko – Marić te konjički Rad.

Sead Kajtaz, pomoćnik direktora za nemedicinska pitanja u RMC "Dr. Safet Mujić", za eKapiju je potvrdio da je radovi koštati 6,8 miliona KM, koliko je iznosila ponuda izabranog izvođača.

"Rok za završetak radova je godinu dana. Sve je spremno za početak gradnje, samo čekamo izdavanje građevinske dozvole koju bismo trebali dobiti tokom ove sedmice, a nakon toga radovi mogu krenuti", kazao je Kajtaz.

On je naveo da će nova bolnica, smještena na lokaciji između RMC "Safet Mujić" i Doma za djecu bez roditeljskog staranja "Egipatsko selo", imati površinu od oko pet i po hiljada metara kvadratnih, a projektom je predviđena izgradnja objekta sa prizemljem i dva sprata.

Radovi će se finansirati iz kreditnih sredstava Saudijskog fond za razvoj, koji je u Bosni i Hercegovini pokrenuo projekat "Dovršenje i opremanja četiri bolnice u FBiH". Ukupan iznos kredita koji je namjenjen za moderniziranje zdravstvenih ustanova u FBiH iznosi 25 miliona američkih dolara, od čega će na izgradnju novog porodilišta u Mostaru otići 3,5 miliona dolara.

U Regionalnom medicinskom centru "Dr. Safet Mujić" svjesni su da taj iznos neće u potpunosti pokriti troškove izgradnje nove bolnice, pa već sada računaju da će morati tražiti novog finansijera kako bi radovi bili završeni u zadatim rokovima.

Podsjećamo, Saudijski fond razvoj finansira i izgradnju Klinike za onkologiju u sklopu Sveučilišne kliničke bolnice na Bijelom brijegu. Klinika, koja će prostirati na 3200 četvornih metara i na tri etaže, trebala bi gotova do kraja ove godine.

Garancije za vraćanje kredita sa rokom otplate od 25 godine i s godišnjom kamatnom stopom od dva posto, preuzela je Skupština i Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona i Zavod zdravstvenog osiguranja HNK.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti