Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Čelik preuzeo funkciju: Ovi ministri bi trebali činiti Vladu KS

05.02.2020. 16:14 / Izvor: N1

Mirza Čelik (SDA) danas je preuzeo mjesto predsjedavajućeg Skupštine KS, a u rukovodstvu su još Smiljana Viteškić (SDA), Vibor Handžić (Naša stranka) i Danijela Kristić (Narod i pravda).

Novu parlamentarnu većinu u KS sada čine Stranka demokarstke akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF) predložili su nove članove vlade koju bi trebali činiti: ministar zdravstva Rusmir Mesihović (DF), ministar privrede KS Goran Mačkić (DF), ministar unutrašnjih poslova Ismir Jusko (SBB), ministar obrazovanja Anis Krivić (SBB), ministrica rada i socijalne politike Tea Mušić (SBB), ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč (SDA), ministar finansija Jasmin Halebić (SDA) ministrica pravde i uprave Mersa Kustura (SDA), ministar kulture Emir Hadžihafizbegović (SDA), ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić (SDA), ministar saobraćaja Adi Kalem (SDA) i ministar za boračka pitanja Senad Hasanspahić (SDA).

Također, ovim je potvrđeno da će budući premijer, ukoliko prođe proceduru biti SBB-ov Mario Nenadić.

"Kandidat za premijera dostavlja spisak ljudi koji će obnašati pojedine funkcije prema resorima. Kandidat za premijera će dostaviti imena njih 12", pojasnio je za N1 Mirza Čelik, novoizabrani perdsjedavajući Skupštine KS.

Taj prijedlog će dodaje Čelik razmotriti Komisija za izbor i imenovanja i administrativna pitanja koja će donijeti odluku za sve kandidate, uključujući i premijera, nakon ćega će spisak biti proslijeđen u skupštinsku proceduru.

PODIJELI:

TAGOVI:

Mirza Čelik

Vlada KS

Skupština KS

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti