Čelinčani zasukali rukave, vraćaju život u grad

21.05.2014. 08:49 / Izvor: Glas Srpske
Čelinčani zasukali rukave, vraćaju život u grad

​Zvuk građevinskih mašina, kamiona, koji odvoze otpad i peru ulice, kao i puni trotoari pješaka, se mogli čuti i vidjeti u opštini Čelinac, koja se polako, zajedno sa svojim građanima čupa iz lanaca u koji ih je okovala nabujala Vrbanja.

Zvuk građevinskih mašina, kamiona, koji odvoze otpad i peru ulice, kao i puni trotoari pješaka se mogli čuti i vidjeti u opštini Čelinac, koja se polako, zajedno sa svojim građanima čupa iz lanaca u koji ih je okovala nabujala Vrbanja.

"Sve je ličilo na košmar iz kojeg smo se što prije željeli probuditi, ali jasno je da sve ovo nije san i da treba zasukati rukave i život u gradu ponovo vratiti u normalu", poručuju građani.

Ono što je najvažnije jeste da ova opština više nije odsječena od ostatka svijeta te da su putevi, iako oštećeni, kako prema Banjaluci, tako i prema Kotor Varošu i Prnjavoru opet prohodni, sa čime je omogućeno dostavljanje pomoći, materijala i drugih potrepština.

Kako smo saznali, oko 90 odsto građana u svojim domovima ima struju, dok vodu ima tek svaki peti, zbog kvara na vodovodnoj mreži koja je povezana sa Banjalukom.

Rijeka Vrbanja se povukla u svoje korito i iz većine kuća i naselja u svom slivu, a veliku štetu pretrpio je i gradski most. Već je počela i njegova sanacija, što je za stanovnike Čelinca veoma bitno, jer bez mosta ostaju podijeljeni na dvjema obalama.

Iako mu je poplava uništila cijeli donji sprat kuće, Mlađan Kuzmić, penzioner iz Ulice svetog Save, zadržao je vedrinu i smireno prihvata sve što se desilo.

"Dok sve očistim, popravim i sredim pa onda dok se još malo i odmorim, biće mi potrebna godina dana. Na njivu i imanje ne planiram ići", kaže on.

Prema njegovim riječima, sve je počelo u prošli četvrtak u ranim jutarnjim satima, kada je voda stihijski ušla u prizemlje i krenula da osvaja sve pred sobom.

"Samo sam uspio da probudim ženu i da se preselimo na sprat kuće, dok je voda dolje sve poplavila i uništila", kazao je on i dodao kako ni stariji mještani Čelinca ne pamte da se ovom mjestu ovako nešto ikada desilo.

Čelinac je danas posjetio i Vladimir Nikolić, generalni konzul Srbije u Banjaluci, koji je zajedno sa načelnikom ove opštine Momčilom Zeljkovićem obišao opštinu, a Centru za socijalni rad donirao osnovne životne namirnice.

"Srbija, uprkos katastrofalnim posledicama poplava, sa kojima se suočava, želi da pokaže solidarnost sa Republikom Srpskom. Moramo biti zajedno i u dobru i u zlu", kazao je on, a stanovnike RS pozvao da budu hrabri u teškim trenucima.

Momčilo Zeljković kazao je kako će šteta koju je opština pretrpjela biti mjerena milionima maraka, ali  je i zahvalio svima onima koji su u teškim danima bili uz građane.

"Imamo problem u vodosnabdijevanju, ali ćemo ga u narednom periodu riješiti. Svaka pomoć nam je dobrodošla, jer su posljedice poplava katastrofalne", kazao je on dodajući kako su građanima najpotrebniji isušivači prostorija.

Inače, nastava u osnovnim školama u Jošavki i Ukrini, a koje pripaduju ovoj opštini, trebalo bi da počnu danas s radom, dok u Osnovnoj školi "Miloš Dujić" i Srednjoškolskom centru, čiji su objekti bili poplavljeni, do daljeg neće biti nastave.

"Imamo nekoliko planova kako započeti proces nastave u školama, ali o tome ćemo razgovarati nakon što dobijemo akcioni plan sa prijedlozima lokalne zajednice", kazao je juče Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS, koji je takođe posjetio ovu opštinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti