Čelnici Vlada o rješavanju problema putne povezanosti Sarajeva i Tuzle

25.06.2021. 14:20 / Izvor: Akta.ba
Čelnici Vlada o rješavanju problema putne povezanosti Sarajeva i Tuzle

Vlade Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo ističu zajedničku opredijeljenost za pokretanje aktivnosti i početak rješavanja problema cestovane infrastrukture.

Vlada Tuzlanskog kantona i Vlada Kantona Sarajevo, na Radnom sastanku održanom danas u Tuzli, usaglasile su tekst zajedničke izjave o poduzimanju aktivnosti na rješavanju problema putne povezanosti Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo.

Vlade Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo ističu zajedničku opredijeljenost za pokretanje aktivnosti i početak rješavanja problema cestovane infrastrukture na magistralnoj cesti M-18 Tuzla- Sarajevo te pozivaju Vladu Federacije BiH, Autoceste Federacije BiH i Ceste FBiH da među prioritetima njihovih programskih aktivnosti bude rekonstrukcije navedene dionice, uz obezbjeđenje finansijskih sredstava za istu.

Vlade Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo saglasno ističu da loša cestovna infrastruktura na magistralnoj cesti M-18 Tuzla - Sarajevo stvara velike probleme i prepreke privrednom razvoju oba kantona, a posebno Tuzlanskog kantona. Zbog toga rješavanje ovog problema treba biti zajednički prioritet kako bi kantoni i ovi dijelovi Bosne Hercegovine bili bolje saobraćajno i privredno povezani.

Vlade Tuzlanskog kanton i Kantona Sarajevo će svoju saradnju unaprijediti kroz razmjenu dobrih praksi, kao što je uspostavljanje Ureda za borbu protiv korupcije TK po uzoru na Sarajevski kanton pa do razmjene modela objedinjavanja javnih nabavki za cjelokupan javni sektor.

Obje Vlade su saglasne da u projektima od zajedničkog interesa povezuju svoje resurse kako bi imale brži i lakši pristup domaćim i inostranim sredstvima i razvojnim agencijama u finansiranju različitih projekata među kojima će oni u oblasti zaštite okoliša imati prioritet, navodi se u saopćenju Vlade KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti