Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Čengić: Na energetskim projektima u BiH trebaju raditi domaće firme

11.06.2014. 09:00 / Izvor: eKapija.ba

Energoinvest d.d. Sarajevo je multidisciplinarna inžinjering kompanija koja 90 posto svojih poslova radi izvan BiH. U svijetu rade na velikim i zahtjevnim projektima, a njihovi inžinjeri su cijenjeni i poštovani. Međutim, svoje znanje ne uspijevaju da pokažu u BiH.

Kako za eKapija.ba kaže Enes Čengić, direktor Energoinvesta jedan od razloga zašto njihova kompanija ne radi na domaćem terenu je greška u sistemu.

"Smatram da u BiH na energetskim projektima treba da rade domaće kompanije jer mi svi radimo u cijelom svijetu, ali nikako da dobijemo posao ovdje. Mislim da su to neke sistemske stvari, ali treba uvesti malo preferencijala za domaću firmu. Nismo mi uvijek najbolji u svemu, ali onda dođu ovdje strane kompanije koje svjesno daju damping cijene, čime nas guše i dobijaju posao. Lakše je raditi u Tuzli ili Kaknju nego u Etiopiji, ali nas tjeraju da idemo u Afriku. A u našoj zemlji te poslove radi neko drugi. Ova zemlja treba da uvede preferencijal, da pomogne domaću privredu", ističe Čengić. On je u toku jučerašnjeg dana učestvovao i na panelu u okviru Međunarodnog sajma "Energa 2014", gdje je govorio također o učešću bh. kompanija u investicionim projektima u elektroenergetskom sektoru.

Ipak iako nisu zastupljeni u BiH, anagažovani su na mnogim veliki projektima u svijetu, a jedan od najaktuelnijih je trafo stanica u Alžiru, površine 170 000 m2, vrijednosti 52 miliona eura.

"To je najveći projekat u modernoj historiji Energoinvesta i zaista smo ponosni na njega. Riječ je o vrlo zahtjevnom projektu gdje treba izmjestiti skoro milion kubnih metara zemlje, ali očekujemo da nam to bude referenca za daljnje poslovanje. Već godinu dana traje pripremna faza, a sad počinje taj najkompleksniji dio priprema zemljanih radova i izrada podnožja. Rok završetka je 36 mjeseci. Također je ugovorena i oprema, te je počela isporuka", priča Čengić.

Treba istaći da je oprema glomazna i teška za transport, a najveći trafo na toj trafo stanici je težak 220 tona, dok sa transporterom njegova težina iznosi 270 tona. To zahtjeva ogromnu proceduru prenosa, a na nekim mjestima moraju čak i ispravljati puteve.

Pored toga u Alžiru rade još dvije trafo stanice, a trenutno završavaju dalekovod od 340 km u Etiopiji.

"Šteta je što je malo ljudi u stanju da vidi šta je Energoinvest napravio tamo. To je priča kroz pustinju i prašumu. Dalekovod prolazi kroz brda, kroz pravu prašumu, pustinju, gdje susrećemo ljude koji žive na nivou srednjeg vijeka, u glinenim kućicama. Zatim naiđete na super moderni grad, gdje su najbolji hoteli. Tamo završavamo u avgustu veliki projekat, završavamo i pet trafo stanica u Sjevernom Iraku. U Libiji smo dobili novi posao u poslovnoj zoni na zapadu zemlje, a završavamo i projekat u Slovačkoj. Također u Albaniji imamo dva velika projekta jer mi smo sad jedan od većih izvođača tamo", ističe naš sagovornik.

A.Šulović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti