Čengić: Na energetskim projektima u BiH trebaju raditi domaće firme

11.06.2014. 09:00 / Izvor: eKapija.ba

Energoinvest d.d. Sarajevo je multidisciplinarna inžinjering kompanija koja 90 posto svojih poslova radi izvan BiH. U svijetu rade na velikim i zahtjevnim projektima, a njihovi inžinjeri su cijenjeni i poštovani. Međutim, svoje znanje ne uspijevaju da pokažu u BiH.

Energoinvest d.d. Sarajevo je multidisciplinarna inžinjering kompanija koja 90 posto svojih poslova radi izvan BiH. U svijetu rade na velikim i zahtjevnim projektima, a njihovi inžinjeri su cijenjeni i poštovani. Međutim, svoje znanje ne uspijevaju da pokažu u BiH.

Kako za eKapija.ba kaže Enes Čengić, direktor Energoinvesta jedan od razloga zašto njihova kompanija ne radi na domaćem terenu je greška u sistemu.

"Smatram da u BiH na energetskim projektima treba da rade domaće kompanije jer mi svi radimo u cijelom svijetu, ali nikako da dobijemo posao ovdje. Mislim da su to neke sistemske stvari, ali treba uvesti malo preferencijala za domaću firmu. Nismo mi uvijek najbolji u svemu, ali onda dođu ovdje strane kompanije koje svjesno daju damping cijene, čime nas guše i dobijaju posao. Lakše je raditi u Tuzli ili Kaknju nego u Etiopiji, ali nas tjeraju da idemo u Afriku. A u našoj zemlji te poslove radi neko drugi. Ova zemlja treba da uvede preferencijal, da pomogne domaću privredu", ističe Čengić. On je u toku jučerašnjeg dana učestvovao i na panelu u okviru Međunarodnog sajma "Energa 2014", gdje je govorio također o učešću bh. kompanija u investicionim projektima u elektroenergetskom sektoru.

Ipak iako nisu zastupljeni u BiH, anagažovani su na mnogim veliki projektima u svijetu, a jedan od najaktuelnijih je trafo stanica u Alžiru, površine 170 000 m2, vrijednosti 52 miliona eura.

"To je najveći projekat u modernoj historiji Energoinvesta i zaista smo ponosni na njega. Riječ je o vrlo zahtjevnom projektu gdje treba izmjestiti skoro milion kubnih metara zemlje, ali očekujemo da nam to bude referenca za daljnje poslovanje. Već godinu dana traje pripremna faza, a sad počinje taj najkompleksniji dio priprema zemljanih radova i izrada podnožja. Rok završetka je 36 mjeseci. Također je ugovorena i oprema, te je počela isporuka", priča Čengić.

Treba istaći da je oprema glomazna i teška za transport, a najveći trafo na toj trafo stanici je težak 220 tona, dok sa transporterom njegova težina iznosi 270 tona. To zahtjeva ogromnu proceduru prenosa, a na nekim mjestima moraju čak i ispravljati puteve.

Pored toga u Alžiru rade još dvije trafo stanice, a trenutno završavaju dalekovod od 340 km u Etiopiji.

"Šteta je što je malo ljudi u stanju da vidi šta je Energoinvest napravio tamo. To je priča kroz pustinju i prašumu. Dalekovod prolazi kroz brda, kroz pravu prašumu, pustinju, gdje susrećemo ljude koji žive na nivou srednjeg vijeka, u glinenim kućicama. Zatim naiđete na super moderni grad, gdje su najbolji hoteli. Tamo završavamo u avgustu veliki projekat, završavamo i pet trafo stanica u Sjevernom Iraku. U Libiji smo dobili novi posao u poslovnoj zoni na zapadu zemlje, a završavamo i projekat u Slovačkoj. Također u Albaniji imamo dva velika projekta jer mi smo sad jedan od većih izvođača tamo", ističe naš sagovornik.

A.Šulović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti