Čengić o zakonima o porezu na dohodak i doprinose: U Vladi se ne zna ko pije, a ko plaća

17.11.2021. 09:42 / Izvor: Akta.ba
irfan čengić

Prijedlog Zakona o porezu na dohodak i prijedlog Zakona o doprinosima neće se naći na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Prijedlog Zakona o porezu na dohodak i prijedlog Zakona o doprinosima neće se naći na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je trebala biti održana 30. novembra.

Predloženi zakoni o doprinosima, odnosno porezu na dohodak Vlade Federacije Bosne i Hercegovine izazvao je dosta polemika među opozicijom, poslanicima, poslodavcima, građanima, radnicima...

"Moja ključna zamjerka na zakon o porezu na dohodak jeste neozbiljan pristup Vlade Federacije BiH na izradi i samom usvajanju ovih zakona", kazao je poslanik SDP-a u Parlamentu FBiH Irfan Čengić.

Ovi zakoni se više od dvije godine vuku po ladicama Parlamenta i imali su desetine amandmana, pa čak i Vlada FBiH je davala amandmane na vlastiti zakon.

"Koliko se ne zna ko pije, a ko plaća u Vladi FBiH, prvo su odbili moj amandman u vezi dohotka sportista, a onda su u najnoviji prijedlog zakona uvrstili taj moj amandman", navodi on.

Dodaje da redovna 6. sjednica na kojoj su se trebali razmatrati ovi zakoni zajedno sa Zakonom o doprinosima nikada nije održana, a pokušali su usvojiti ove zakone i prošle godine pa kada su vidjeli da nemaju podršku parlamentaraca za nakaradna rješenja onda su povukli zakon pa ga ponovo dostavili u parlamentarnu proceduru.

Zbog toda zakon neće biti na sjednici PD Parlamenta FBiH zakazanoj za 30. novembar.

Čengić ističe da prilikom izrade zakona Vlada odbija amandmane SDP-a te nema nikakvu saradnju sa opozicijom da dođu zajedno do najboljeg rješenja.

Primjetno je da nemaju saradnju ni unutar koalicije po ovim pitanjima.

"Stav SDP-a je jasan i više puta artikulisan da nećemo podržati nove zakone o porezu na dohodak i doprinose bez zakona o minimalnoj plati i uključivanju opozicije u ovaj proces. Ulazak toplog obroka i drugi naknada u oporezivanje bez obzira na smanjenje stopa doprinosa stvoriti će veći trošak za poslodavce kojima sada radnici imaju primanja do 800KM a upitno je da li će radnici uopšte imati veća primanja nakon reforme", naglašava on.

Napominje da Vlada FBiH koja nije izabrana 3 godine nakon održanih izbora, Vlada kojoj nije usvojen izvještaj o radu nema legitimitet da predlaže ove zakone na ovakav način.

Ovaj zakon ide u oporezivanje i stipendija iznad 300KM mjesečno, volontiranja, tiče se i nasljedstva u jednom dijelu uz ulogu i kantoma te uvodi veću stopu poreza na dohodak.

Niz je još zamjerki koji poslanik Čengić ima na ovaj zakon i koje nisu dobro obrazložene kao oporezivanje otpremnina radnika koje su preko tri prosječne plate.

"Oporezuju socijalne naknade penzionerima većim od 85 KM mjesečno, čak se oporezuje smrt i bolest jer slučaju smrti zaposlenog, člana njegove porodice ili penzionisanog radnika, bolesti zaposlenog u oporezuju se naknade preko tri prosječne plate, dakle destimulišu se poslodavci da vode računa o svojim radnicima", navodi.

Ovim prijedlogom se oporezuje dohodak preko tri prosječne plate za tešku invalidnost naknadu posljedica nesreće po osnovu sudske odluke iznad pet prosječnih plata.

Zakoni su, kaže Čengić, izuzetno nepovoljni i za "freelancere".

"Mislim da ovim zakonom situacija za njih je još nepovoljnija. Stope poreza za Ugovore o djelu, što je usluga iz Zakona o obligacionim odnosima a ne radni odnos, će biti povećane. Vlada također nije prihvatila amadman da se poveća neoporezivi dio dohotka jer su ukinute olakšice za djecu", zaključio je Irfan Čengić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti