Čengić: Tržište osiguranja će se oporaviti od posljedica pandemije

07.06.2020. 10:53 / Izvor: Fena
Čengić: Tržište osiguranja će se oporaviti od posljedica pandemije

Generalni sekretar Udruženja društava za osiguranje u F BiH (UDO F BiH) Ermin Čengić.

 Generalni sekretar Udruženja društava za osiguranje u F BiH (UDO F BiH) Ermin Čengić izjavio je da tržište osiguranja kao dio privrede i finansijskog sektora nije imuno na ekonomske posljedice pandemije koronavirusa, te da se desio očekivani pad premije osiguranja.

"Od onih vrsta osiguranja koje imaju značajniji udio na tržištu, u prva četiri mjeseca veći pad u poređenju sa istim periodom 2019. godine je u segmentu osiguranja cestovnih vozila (kasko), kod obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, životnog osiguranja, osiguranja kredita, u zdravstvenim osiguranjima", naveo je Čengić za Fenu.

Taj pad je, prema njegovim riječima, primjetniji ako se zasebno posmatra april gdje su gotovo sve značajnije vrste osiguranja imale nižu ostvarenu premiju u poređenju sa aprilom 2019. godine.

"Vjerujemo da će, sa postepenom normalizacijom situacije i zaživljavanjem poslovnih aktivnosti, te pokretanjem biznisa koji su zaustavljeni, doći i do postepenog oporavka tržišta", kazao je Čengić.

Naglasio je da je u ovom sektoru tokom stanja nesreće uzrokovanog pojavom koronavirusa na prvom mjestu bila zaštita zdravlja osiguranika, te je svako društvo za osiguranje provelo sve preventivne mjere propisane od kriznih štabova.

"U skladu sa tim mjerama pažnja je posvećena i zaštiti zdravlja naših uposlenika i radnika svih institucija koje djeluju u okviru industrije osiguranja gdje spada i Udruženje koje okuplja 17 osiguravajućih društava koja rade na području Federacije BIH. Osiguravajuća društva su prilagodila svoje prodajne i ostale aktivnosti  vanrednim okolnostima, ali se bez prekida radilo cijelo vrijeme od proglašenja stanja prirodne nesreće", dodao je generalni sekretar UDO F BiH.

Na pitanje kako će pandemija dalje uticati na tržište osiguranja, Čengić je kazao da će biznis, čija je svrha saniranje šteta i posljedica raznih vrsta negativnih događaja, sasvim sigurno doživjeti neku vrstu transformacije.

"Sve ono što smo preživjeli ili preživljavamo će, moguće je, u jednom drugom smislu uticati i na to da građani BiH u značajno većoj mjeri vode računa o osiguranju sebe i svoje porodice, da vode zdraviji i ispunjeniji život i da, unatoč najavama recesije, ostave prostor u svom kućnom budžetu za osiguranje onog najvrijednijeg što posjeduju", naglasio je Čengić.

Najavio je da Udruženje društava za osiguranje u F BiH planira 22. i 23. oktobra ove godine organizirati drugu po redu konferenciju „Dani osiguranja u Bosni i Hercegovini“ kao mjesto okupljanja osiguravajuće industrije, razmjene informacija i znanja među osiguravateljima i sagledavanja najboljih praksi i iskustava sa tržišta.

Konferencija je namijenjena domaćoj i regionalnoj stručnoj ali i široj javnosti, sa ciljem promocije osiguranja i osiguravanja, uz učešće predstavnika društava za osiguranje iz BiH i regiona, institucija osiguranja BiH i oba entiteta te predstavnika svih nivoa vlasti u BiH, akademske zajednice, pravosudnih institucija, medija te drugih institucija i organizacija koje su neposredno ili posredno vezano za djelatnost osiguranja.

"Pored pripreme ove konferencije Udruženje svakodnevno radi i na  usaglašavanju i definisanju zajedničkih interesa unutar struke osiguranja u F BiH i BiH. Posebno smo ponosni na činjenicu da smo ovih dana učestvovali na godišnjoj skupštini evropskog udruženja osiguravatelja Insurance Europe gdje je Bosna i Hercegovina po prvi put bila zastupljena i gdje smo prisutni kao pridruženi član. Ova činjenica ima svoj izuzetan značaj u kontekstu daljeg približavanja naše države Evropskoj uniji te usklađivanja tržišnih standarda u BiH sa onima u državama EU", istakao je Čengić.

Iako je činjenica da je naše tržište osiguranja još nedovoljno razvijeno, da je finansijska pismenost i svijest o značaju osiguranja na niskom nivou, da je lični budžet naših građana preopterećen i da se osiguranje ne nalazi u vrhu njihovih prioriteta, u Udruženju društava za osiguranje u F BiH vjeruju da naši građani zaslužuju imati evropski nivo usluga i evropski nivo ponude osiguranja, usklađen sa ovdašnjim ekonomskim prilikama, standardom i mogućnostima. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti