Čengić: Za izlazak iz krize potrebni su nam lideri

25.05.2014. 14:40 / Izvor: Fena

Direktor Centrotransa i predsjednik UP FBiH Safudin Čengić izjavio je u nedjelju da će uz pomoć međunarodnih faktora i humanitarnih organizacija biti saniran dio šteta nastalih nakon katostrofalnih poplava.

Direktor Centrotransa i predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić izjavio je u nedjelju da će uz pomoć međunarodnih faktora i humanitarnih organizacija biti saniran dio šteta nastalih nakon katostrofalnih poplava koje su pogodile BiH.

On je naveo da Udruženje poslodavaca smatra da će u jednom kraćem periodu, uz pomoć međunarodnih faktora i humanitranih organizacija, biti saniran dio šteta, i istakao da je potrebno aktivirati privredne subjekte i pokrenuti proizvodnja.

"Bez toga nema oporavka. Zato su potrebni lideri, krediti i otvaranje tržišta", rekao je Čengić jedan od uvodničara na današnjoj sesiji Kruga 99 o temi "Liderstvo u obnovi privrede i otklanjanju posljedica prirodne katastrofe".

O ovoj temi su govorili i ministar razvoja i poduzetništva FBiH Sanjin Halimović i Džemal Memagić, vlasnik Alma-Ras i načelnik Općine Olovo.

Halimović rekao je da "BiH ima dva minusa koja treba svesti na nulu ili ih prevesti u plus".

Radi se, naveo je on, o stanju u privredi koje je inače bilo teško u FBiH i prirodnoj nesreći koja je dobrim dijelom pogodila privredne subjekte.

Halimović je rekao da to treba pretvoriti u novu šansu u pokretanju privrede.

On je istakao da u poslovima obnove treba koristiti domaću operativu, a od prikupljenih donatorskih sredstava isključivo kupovati robu domaćeg porijekla. Halimović je istakao potrebu za organizovanje donatorske konferencije koja će pomoći u pokretanju privrede u BiH.

Džemal Memagić, vlasnik Alma-Ras i načelnik Općine Olovo rekao je da situacija u BiH nije nerješiva.

"Bitno je organizovati se, napraviti sistem", dodao je on i istakao da država mora stvoriti uslove za razvijanje privrede.

Foto: Fena

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti