Centar Fenix: Bio proizvodi iz vlastitog uzgoja

11.06.2018. 09:34 / Izvor: Akta.ba
Centar Fenix: Bio proizvodi iz vlastitog uzgoja
OTVORI GALERIJU

Radi iskorištavanja raspoloživih resursa, te razvoja vlastitog domaćinstva, Centar Fenix zasijava poljoprivredne površine na oko 15 dunuma zemljišta.

Radi iskorištavanja raspoloživih resursa, te razvoja vlastitog domaćinstva, Centar Fenix zasijava poljoprivredne površine na oko 15 dunuma obradivog zemljišta.

Uzgajaju različite vrste povrća, kako u 4 plastenika tako i na vanjskim obradivim površinama. Različito voće raste na oko 600 stabala: jabuka, kruška, šljiva, višnja, dunja, breskva.

Na plantaži aronije zasađeno je 1200 sadnica. Aronija se prerađuje u prirodno cijeđene sokove i čiste i miješane džemove s malim udjelom šećera. Pakovana je u litarske i polulitarske staklene flaše i može se kupiti po cijeni od 15,00/8,00 KM. Napominjemo da je aronija uzgojena 100% prirodno, bez ikakvih tretiranja hemijskim sredstvima.Ovo je jedan od projekata, koji ima za cilj financijsku stabilnost Fenixovih socijalnih projekata, te tako kupovinom ovih proizvoda pomažete rad Fenixove narodne kuhinje.

Aronija je bobica sa velikim ljekovitim značajem za ljudski organizam, sa velikim antioksidativnim svojstvima, zbog visokog udjela antocijanina, tanina, vitamina C i vitamina E. Aronija je dobra u prevenciji mnogih bolesti, jačanje imuniteta, ali i velika potpora organizmu kod već nastalih bolesti.

Plastenička proizvodnja je bitan činilac u redovnom snabdijevanju FENIX- ove narodne kuhinje povrćem te se iz plastenika (ukupne površine 700 m2) u toku sezone dobije 6-7 tona različitih povrtlarskih kultura( paprike,paradajza ,patlidžana, celera, zelene salatei mladog luka).

U ovaj projekat se uključuju korisnici u skladu sa njihovim vlastitim sposobnostima i mogućnostima, što je ujedno i određeni vid okupacione i radne terapije.

Sve proizvode koriste za vlastite potrebe, a višak je namijenjen za preradu i prodaju na lokalnom tržištu.

Posebnu pažnju posvećuju svojim proizvodima: sokovima i džemovima. Prave ih s ljubavlju od pažljivo uzgojenih sorti voća i aronije.

Kvalitet je osnovna vodilja!

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti