Centar za reciklažu otpada u Vukosavlju pronašao investitora

30.05.2012. 10:20 / Izvor: eKapija.ba
Centar za reciklažu otpada u Vukosavlju pronašao investitora

U opštini Vukosavlje planirana je izgradnja centra za recikliranje otpada, a u toku su pregovori sa privatnim investitorom koji je spreman da finansira realizaciju projekta.

Reciklažni centar, osim Vukosavlja, pokrivao bi i područje Šamca, Pelagićeva, Donjeg Žabara, Odžaka, Orašja, Gradačca, najvjerovatnije i Distrikta Brčko.

Direktor javnog predzeća "Eko čistoća" Husejn Serdar za eKapiju je potvrdio da će izgradnja centra predstavljati veliku dobit za opštinu Vukosavlje, koja je jedna od najnerazvijenih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

"Očekujemo da će se u centru otvoriti od 80 do 100 novih radnih mjesta, a ovo će ujedno značiti sistemsko rješavanje pitanja upravljanja otpada, kojeg smo do sada odlagali na divlje deponije", kazao je Serdar. On je također potvrdio da će rad budućeg centra obuhvatati prijem i recikliranje samo komunalnog otpada.

S obzriom da je izgradnja centra za reciklažu dio programa koji treba da doprinese održivom povratku, novac za ovaj projekat trebali su obezbijediti resorna ministarstava u vlastitom budžetu ili putem donatora.

"Ove institucije se nisu oglasile na naše zahtjeve, pa smo odlučili da potražimo investitora. Jedan investitor nam se javio i trenutno smo u fazi dogovora o sklapanju javno-privatnog partnerstva, a međusobne obaveze ćemo konkretizovati ugovorom", ističe Serdar.

On ovom prilikom nije želio da razgovara o vrijednosti projekta, navodeći da na zahtjev investitora ta informacija za sada ostaje "poslovna tajna".

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti