Centralizirani sistem nabavke putem UNDP-ija dao je odlične rezultate

13.04.2020. 13:35 / Izvor: Akta.ba
Centralizirani sistem nabavke putem UNDP-ija dao je odlične rezultate

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, razgovarao je telefonski danas s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erikom Nelsonom o aktuelnoj situaciji u Kantonu Sarajevo.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, razgovarao je telefonski danas s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erikom Nelsonom o aktuelnoj situaciji u Kantonu Sarajevo.

Ovim povodom, informisao je ambasadora da je u Sarajevu trenutno 70 osoba pozitivno na koronavirus, a četvero ih je, nažalost, umrlo. Upoznao ga je i sa funkcioniranjem karantena i mogućnostima njegovog proširenja, kao i sa izolatorijima, te nabavkom medicinske i zaštitne opreme.

Ambasador i premijer su se složili da je model koji su zajedno dogovorili, a tiče se uspostave centraliziranog sistema nabavke putem UNDP-ija dao odlične rezultate.

„Ovaj način isporuke je dovoljno efikasan, ekonomičan i transparentan. Vlada KS je zajedno s UNDP- ijem našla dobar model da svoja sredstva multiplicira, tako da na svoj uloženi novac, UNDP nudi dio svojih sredstava, čime se ta sredstva multipliciraju“, naglasio se je premijer Nenadić.

Tokom telefonskog razgovora, ambasador Nelson se interesirao o unapređenju primarne zdravstvene zaštite, kao i o privrednim i drugim aktivnostima koje se provode u Kantonu Sarajevo.

Premijer ga je informisao da su poduzete kratkoročne mjere za mart mjesec, a sve s ciljem da se broj prijavljenih osoba na biro njih 1.813 od 18.03.2020.godine do danas stabilizira.

Sa privrednicima i drugim akterima u ovom procesu se radi na unapređenju stanja u ovoj oblasti. Najprije u pogledu zaustavljanja otkaza ljudi, a u pripremi je i plan srednjoročnih mjera koji će se razrađivati u odnosu na mjere koje poduzima Vlada Federacije BiH, ali u ovisnosti od rezultata Javnog poziva koje nadležno Ministarstvo privrede sad realizira“, najavio je premijer Nenadić.

Nastaviće se aktivnosti s predstavnicima općina, Grada, sa privrednicima i predstavnicima Ekonomsko - socijalnog vijeća i sindikata kako bi se situacija tokom i nakon krize stavila pod kontrolu.

Ambasador je naglasio da je vidljivo koliko Vlada KS radi odgovorno i vrijedno svoj posao, što pokazuju rezultati u odnosu na druge dijelove BiH. Po njegovom mišljenju, poduzimaju se dobre mjere i značajno je povećan broj testiranja od početka pandemije.

Po njegovim riječima, jedan od ključnih izazova je raspodjela pomoći, kao i uspostava transparentnih i mjerljivih kriterija za pomoć svim onima kojima je ta pomoć potrebna.

Dogovoreno je da se nastavi redovna kominikacija na najvišem nivou između Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH i Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti