Centralna banka BiH tvrdi da je zakonito stekla parcelu na "Hastahani"

17.09.2021. 07:44 / Izvor: Akta.ba
Centralna banka BiH tvrdi da je zakonito stekla parcelu na 'Hastahani'

U vezi sa aktuelnim Izvještajem Komisije o temi Regulacionog plana Gradski Centar "Marijin dvor", iz CBBBiH ističu da je ta institucija na savjestan i zakonit način stekla pravo vlasništva

Povodom medijskih objava i natpisa u vezi sa aktuelnim Izvještajem Komisije o temi Regulacionog plana Gradski Centar "Marijin dvor", iz Centralne banke BiH ističu da je ta institucija na savjestan i zakonit način stekla pravo vlasništva nad predmetnom parcelom.

"Uz puno uvažavanje struke, ukazujemo na to da niti jedan Izvještaj bilo kakvog tijela, komisije i slično, ne može promijeniti tu činjenicu i ovakvim medijskim istupima i plasiranjem nepotpunih informacija, nastavlja se kontinuirani i svjesni pokušaj politiziranja cijelog slučaja i narušavanja reputacije Centralne banke Bosne i Hercegovine", navedeno je.

Odlučno odbacuju nastojanje da se Centralna banka Bosne i Hercegovine dovodi u vezu s bilo kakvim nepravilnostima.

Također, cijene izuzetno neprofesionalnom činjenicu da Centralnoj banci predmetni Izvještaj nije dostavljen blagovremeno, uz mogućnost da se očituju. Navedeno je učinjeno tek po eksplicitnom zahtjevu Centralne banke, dan prije planiranog održavanja sjednice.

"Međutim, Izvještaj je na neki način dospio u medije, koji navode iz istog koriste i zloupotrebljavaju, čak i prije najavljene tematske sjednice Općinskog vijeća, dovodeći pri tome Centralnu banku BiH i njeno rukovodstvo u izuzetno negativan kontekst, uz predstavljanje ove institucije kao „kradljivca Hastahane“, i zanemarivanje činjenice da smo za kupovinu predmetne parcele do sada već platili blizu 5,5 mil KM i uknjižili pravo vlasništva, a da već šest mjeseci trpimo značajnu štetu zbog ignorisanja od Općine Centar".

Takođe, uz Izvještaj nije predloženo niti jedno očitovanje Centralne banke koje je do sada dostavljeno Općini Centar u vezi s predmetnom materijom - tvrde iz CBBiH.

Naglašavaju da su sve aktivnosti koje su u postupku kupovine parcele poduzete od Centralne banke učinjene u potpunosti u skladu s važećim propisima, javno i transparentno, te da parcela koja je vlasništvo Centralne banke Bosne i Hercegovine nije u zoni nacionalnog spomenika, nego u tzv. „zaštitnom pojasu“ za koji ne postoji propisana apsolutna zabrana gradnje.

Dodaju da je izuzetno zabrinjavajući i nekorektan odnos općinskih vlasti prema zahtjevima Centralne banke jer Općina Centar kontinuirano odgađa njihovo rješavanje, kršeći tako zakonske rokove za postupanje, zbog čega su bili primorani uputiti i žalbe nadležnim institucijama, čije rješavanje očekuju u narednom periodu.

"Nažalost, trenutna situacija najviše podsjeća na politički obračun prethodne i trenutne administracije, u kojem najviše štete trpi Centralna banka. Izvještaj je trenutno predmet detaljne analize naših pravnih zastupnika i o njemu ćemo se u narednom periodu očitovati, u dijelu koji na bilo koji način utiče na prava Centralne banke BiH, te ćemo po okončanju navedenih aktivnosti donijeti određene odluke u vezi s daljnjim postupanjem. Međutim, jedno je sigurno - u zaštiti prava i interesa Centralne banke BiH ćemo istrajati", saopćeno je iz CBBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti