Centrotrans Eurolines obilježio 70 godina postojanja

20.04.2018. 13:56 / Izvor: Akta.ba

Centrotrans Eurolines će u narednom periodu razvijati segment zračnog prijevoza.

Kompanija Centrotrans Eurolines je danas obilježila 70 godina postojanja Centrotransa gdje je tim povodom organizovan defile autobusa kompanije na ulicama Sarajeva.

"U 2017. smo prevezli preko 17 miliona kilometara, ostvarili smo ukupan prihod od preko 60 miliona KM i imali smo preveznih 9,4 miliona putnika. Naš kompletan rast u odnosu na 2016. zabilježen je u omjeru od pet posto", kazao je Safudin Čengić generalni direktor kompanije Centrotrans na današnjoj konferenciji za novinare.

Istakao je da su 2017. godinu završili sa 230 autobusa i ukupno 590 uposlenika u matičnoj firmi, te da u pet drugih firmi zapošljavaju dodatnih 150 radnika, što je sveukupno 750 uposlenih.

Čengić je podsjetio na mnoge uspjehe ove kompanije, te se osvrnuo i na ratni period, gdje se Centrotrans morao boriti sa velikim gubicima, iz čega su izašli veći i jači.

"Od 1994. godine do danas Centrotrans je izvršio kupovinu preko 500 autobusa, od tog broja autobusa najveći dio su bili polovni autobusi, ali znatan broj autobusa je bio potpuno nov iz tvornice. Moram istaći i da su uposlenici Centrotransa bili svjesni da je kompanija pretrpila velike gubitke u ratnom periodu, gdje je uništen vozni park i infrastruktura, te smo se svi morali odreći nečega", pohvalio je Čengić svoj tim dodavši da su se upravo zahvaljujući radnicima ubrzo oporavili te nastavili poslovanje.

Sa ponosom je istakao da je Centrotrans društveno odgovorna firma kojoj je povjeren značajan broj aktivnosti koje govore o kvaliteti kompanije.

Naveo je mnoge aktivnosti na kojima sudjeluju ili su sudjelovali, od kojih je organizacija prevoza na Olimpijskim igrama 1984. godine, te organizacija prevoza posmatrača za OSCE kada je OSCE organizirao izbore u BiH. Ponosno je kazao i da su u poslijeratnom periodu 14 puta organizirali putovanje na Hadždž. Također, istakao je da su u posljednjih pet godina organizatori i studentskih pohoda gdje su vršili usluge prijevoza studenata koji putuju na razne destinacije širom svijeta. Centrotrans je i organizator kompletnih aktivnosti kada je u pitanju i Sportski savez BiH gdje Centrotrans ima ulogu organizatora kompletnih aktivnosti po pitanju smještaja, prijevoza kako reprezentativnih selekcija, tako i njihovih navijača.

"Sve ovo je dokaz da imamo kvalitetne, kvalifikovane, sposobne i stručne ljude koji mogu odgovoriti na najveće izazove i s tim uspjehom smo ponosni, te se nadamo da ćemo u narednom periodu opravdati sve ono što se od nas očekuje", naglasio je Čengić.

Dodao je još da je i Centrotrans dobitnik velikog broja domaćih i stranih priznanja koja su tu da svjedoče o njihovim uspjesima, kao što je Šestoaprilska nagrada, te druge.

"Predstavlja nam zadovoljstvo što Centrotrans iz godine u godinu raste, a prateći trendove Centrotrans ulaže i u razvoj turizma. Tako je Centroturs, kao kćerka firma, lider u oblasti turizma, organizuje velike količine dolazaka turista u BiH, te pored prijevoza autobusima organizira i prijevoz charter letovima u mnoge destinacije širom Europe", ispričao je Čengić.

Najavio je da će u narednom periodu razvijati segment zračnog prijevoza za koji još uvijek nije sigurno da li će biti iz vlastitih kapaciteta ili u saradnji sa aviokompanijama sa kojima već imaju uspješnu saradnju.

Povodom rođendana kompanije Centrotrans Eurolines, za sve građane i turiste, pripremili su besplatno panoramsko razgledanje grada, turističkim autobusom City bus. Vožnje će biti organizovane u subotu 21.04.2018. godine u 10:00, 12:00 i 14:00 sati sa polaskom iz ulice Zelenih beretki (ispred Saborne crkve). Besplatne autobuske karte, za sve polaske, putnici mogu preuzeti na info pultu pored autobusa.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti