Centrotrans Eurolines proslavio 66 godina postojanja

18.09.2014. 08:41 / Izvor: eKapija.ba

Kompanija Centrotrans Eurolines ove godine obilježava 66 godina poslovanja i 51 godinu rada pod imenom Centotrans te je jučer, tim povodom, u sarajevskom UNITIC-u, upriličena i svečanost kojom je obilježen Dan Centrotransa.

Kompanija Centrotrans Eurolines ove godine obilježava 66 godina poslovanja i 51 godinu rada pod imenom Centotrans te je jučer, tim povodom, u sarajevskom UNITIC-u, upriličena i svečanost kojom je obilježen Dan Centrotransa.

Ceremoniji su prisustvovale brojne zvanice, među kojima su bili premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović, koji su u svojim obraćanjima  naglasili dosadašnju uspješnost Centrotrans Eurolinesa te istaknuli da se radi o kompaniji koja je već u Evropi i koja može biti uzor mnogima.

O historijatu i uspjesima ove kompanije govorio je i generalni direktor Safudin Čengić koji je prije svega istakao da Centrotrans Eurolines Sarajevo, kao društveno odgovorna kompanija ima obavezu da stanovnicima Kantona Sarajevo, Federacije i cijele Bosne i Hercegovine obezbijedi kvalitetnu prijevoznu i svaku drugu vrstu usluge, ali i radno mjesto i egzistenciju preko 510 radnika u matičnoj kompaniji i preko 100 radnika u četiri kompanije u kojima su većinski vlasnici.

"Od svog osnivanja vlastitim sredstvima sagradili smo auto baze i autobuske stanice u više od deset gradova BiH. Tokom ratnog perioda uspjeli smo da bez i jednog dana prekida održavamo redovan prevoz putnika. U 2000. godini, kao jedina firma sa prostora bivše Jugoslavije, postali smo članica Eurolinesa čime smo potvrdili da posjedujemo kvalitetu koja je u skladu sa visokim evropskim standardima. Tokom proteklih 18 godina u budžete raznih nivoa vlasti uplatili smo više od 120 miliona KM. I pored toga što smo tokom agresije pretrpjeli velike štete, menadžment sa uposlenicima od 1995. godine do danas, u obnovu i razvoj kompanije investirao je preko 65 miliona KM", naglasio je Safudin Čengić, direktor Centrotransa. On je ovom prilikom istaknuo i neke od aktivnosti koje su obilježile period između dvije godišnjice.

"Centrotrans je godinama ukazivao na neodrživost monopolističkog položaja Grasa u odnosu na ostale prevoznike. Ono što neki godinama nisu mogli ili nisu željeli provesti, na zahtjev građana i putnika sa mrtve tačke pokrenula je aktuelna vlast. Danas sa 30 autobusa održavamo linije u gradskom saobraćaju. Obezbijedili smo kvalitetne autobuse, internet, redovnost i urednost prevoza. Tokom 2013. i u prvih osam mjeseci 2014. kupovinom 32 autobusa izvršena je modernizacija voznog parka, a u radni odnos zbog povećanja obima posla primili smo preko 100 novih radnika. U teškim uslovima bilježimo značajne poslovne rezultate i mogu istaći da su oni u 2013., odnosno prvih osam mjeseci 2014. godine najbolji u postratnom periodu", kazao je Čengić, dodajući da će menadžment i uposlenici Centrotrans Eurolines, poštujući važeće zakone, učiniti sve da u narednom periodu obezbjede kontinuirani rast poslovanja, ravnopravan status prijevoznika u Kantonu Sarajevo, svojim putnicima kvalitetnu uslugu a uposlenicima kvalitetne uslove rada i bolja primanja.

Na svečanosti su pedesetorici uposlenika uručena priznanja i pokloni za dugogodišnji rad, odnosno deset i 30 godina provedenih u ovoj kompaniji, a u penziju su ispraćena i 23 uposlenika. Također, za najboljeg radnika u prethodnoj godini u Centrotransu proglašen je Hasan Tiro.

Već četiri godine na Dan Centrotransa proglašava se i najbolji radnik, a ovaj put to je Hasan Tiro.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti