Centrotrans uspostavlja redovan prijevoz na 11 linija u općini Stari Grad

01.11.2018. 13:56 / Izvor: Akta.ba

Od 2014. godine Centrotrans je ušao i u sistem održavanja linija na području cijelog  grada Sarajeva.

Kompanija Centrotrans d.d. Sarajevo od ponedjeljka 5.11 počinje saobraćati na 11 redovnih linija na području općine Stari Grad. Nakon godina neredovnog održavanja javnog prijevoza putnika, te nalaza inspektora Uprave za inspekcijske poslove KS, preduzeću KJKP Gras koje je bilo nosilac linija Rješenjem nadležnog Ministarstva saobraćaja KS, brisano je ukupno 23 linije što je potvrdilo i Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH.

Safudin Čengić, direktor kompanije Centrotrans kazao je da je evidentno je da su građani Sarajeva dugi niz godina taoci nemogućnosti ili nesposobnosti određenih privrednih subjekata koji su zaduženi za javni prijevoz u Kantonu Sarajevo da isti regulišu, gdje dolazimo do saznanja da je ogromno nezadovoljstvo građana na način kako se organizuje i odvija javni pijrevoz u glavnom gradu.

"Ovo je dugogodišnji problem gdje se na zahtjeve sarajevskih općina i građana čeka na odobrenje resornih ministarstava kako bi se omogućilo ponovno uspostavljanje ranije brisanih linija koje je pokrivalao JKP Gras Sarajevo. Na području općine Stari Grad i pored stalnih zahtjeva građana i dopisa od strane općinskog načelnika, da se riješi problem javnog prijevoza građana u ovoj općini, nadležno ministarstvo do danas nije izdalo privremena rješenja za održavanje linija koje su brisane rješenjem Ministarstva saobraćaja. Posebno uzimajući u obzir značaj ovog prijevoza, jer je riječ o padinskim naseljima općina, u kojima je otežano pješačenje. Zbog toga je uprava kompanije Centrotrans donijela odluku da od ponedjeljka 5.11 otpočne sa održavanjem linija, na pravcima koji su rješenjem Ministarstva saobraćaja KS brisane, a riječ je o 11 linija koje će biti pokrivene sa potpuno novim mini busevima i sa 30 novoedukovanih vozača", rekao je Čengić.

Od početka ove godine, načelnik Općine Stari grad sa svojim saradnicima u saradnji sa službama i Općinskim vijećem, uložio je maksimalne napore da se građanima obezbijedi redovan prijevoz.

Prvi korak je urađen kada je uspostavljen prijevoz na linijama Latinska ćuprija – Mahmutovac i Vijećnica – Faletići. Rezultati i zadovoljstvo građana evidentni su i od strane vijećnika okarakterisani kao način kako treba rješavati prijevozne potrebe građana.

Nastavak je uspostava redovnog prijevoza i na slijedećim linijama a to su Park – Hrastovi II, Baščaršija – Mihrivode, Vijećnica – Brusulje, Baščaršija – Sedrenik, Latinska Ćuprija  - Hošin brijeg, Baščaršija – Vratnik, Latinska Ćuprija – Komatin, Park – Mrkovići, Latinska Ćuprija  – Jarčedoli, Vijećnica -  Donje Hladivode – Gornji Faletići i Latinska Ćuprija – Mahmutovac.

Podsjetio je kako je Centrotrans kao kompanija još 1990-1991. godine od Skupštine grada Sarajeva dobila legitimitet i ovlaštenja za obavljanje javnog prijevoza na području Sarajeva i na bazi toga i danas uspješno bez prekida i bez štete na građane, održava određeni broj linija.

Od 2014. godine Centrotrans je ušao i u sistem održavanja linija na području cijelog  grada Sarajeva, neposredno nakon štrajka zaposlenika JKP Gras i od tada do danas bez prekida vrši realizaciju redovnog prijevoza na svojim relacijama.

Čengić kaže da su kao kompanija opredjeljeni da građanima pruže što kvalitetniju uslugu za šta dosadašnje vlaste nemaju dovoljno sluha da riješe preostale probleme za nesmetano odvijanje javnog gradskog saobraćaja.

"U prethodne četiti godine i Općina Novi Grad je pokrenula inicijativu na osnovu prijedloga građana i putem ministarstvo tražila da se omogući da Centrotrans vrši održavanje linija na relacijama Briješće - Otoka, Turkušići i još dvije linije, koje se sada održavaju našim autobusima i građani imaju kvalitetan i redovit prijevoz. Na isti način je riješena i situacija neredovitog prijevoza za Vogošći", rekao je Čengić.

Dodao je da su oni kao kompanija svjesni da imaju veliku podršku kako građana tako i drugih pravnih subjekata te da zahvaljujući svojim kapacitetima mogu nesmetano i bez problema održavati bilo koju gradsku liniju. Kaže i da su saglasni i da se raspiše javni poziv vezan za održavanje kako spomnutih linija tako i drugih i da se na bazi ispunjavanja uslova bude odabran prevoznik.

Čengić je još kazao kako postoje i linije koje su brisane u općinama Novi Grad, Novo Sarajevo i Trnovo, za koje su spremni da ih preuzmu.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti