Čerkez: O ublažavanju mjera već naredne sedmice

23.04.2020. 12:35 / Izvor: Fena
Čerkez: O ublažavanju mjera već naredne sedmice

Pozvao je građane da prvomajske praznike provedu uz ličnu zaštitu da se sve do sada urađeno ne bi dovelo u neki ponovni rizik.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez potvrdio je da je u protekla 24 sata testirano 779 građana, a njih 14 pozitivno je na novi koronavirus.

To znači da su u Federaciji Bosne i Hercegovine do sada pozitivne na koronavirus 784 osobe, a testirano je 11.975 građana, s tim da žene obolijevaju u nešto većem postotku - 54 posto u odnosu na muškarce (46 posto).

Kada su pitanju kantoni najviše oboljelih je i Hercegovačko-neretvanskom kantonu 230, potom u Kantonu Sarajevu gdje je 108 pozitivnih osoba na koronavirus, u Zeničko-dobojskom kantonu je 107, dok su u Zapadno-hercegovačkom kantonu 83 potvrđena slučaja.

U Tuzlanskom kantonu 81 osoba je pozitivna na virus, u Srednjobosanskom je 38 osoba pozitivno, u Bosansko-podrinjskom 20, dok su u Posavskom kantonu registrirana tri slučaja.

Registrirana su 32 smrtna slučaja od kojih je 18 muškaraca i 14 žena, njih 22 je bilo starije od 65 godina i to su trendovi i u zemljama Evropske unije odnosno da su ranjivije starije osobe koje imaju već oslabljen imunitet.

U Federaciji BiH je trenutno 61 hospitaliziran pacijent, a sedam ih je na raspiratorima, ali Čerkez je kao važan podatak izdvojio i to da je ukupno 169 opravljenih od koronavirusa, a u protekla 24 sata njih 26 se oporavilo.

"Broj oporavljenih raste i imamo kontinuitet broja pozitivnih na testiranje, nema povećanja što će nam biti dobra osnova za odlučivanju o popuštanju određenih mjera već tokom sljedeće sedmice, a prva među njima trebala bi biti mogućnost izlaska osobama starijima od 65 godina i mlađima od 18 godina u određenim terminima", potvrdio je Čerkez.

Govoreći o ukidanju mjera, Čerkez je kazao da to ne znači eliminacija većeg broja mjera jer ukoliko se omogući ublažavanje mjera i dalje će se morati poštovati mjere lične higijene, držanje fizičke distance te nošenje maski i rukavica zbog opreznost svih da bi ovakvo stanje ostalo.

"Mjere će se ukidati sukcesivno i molim stanovništvo za još malo strpljenja i to prvenstveno da se ne vode samo mjerama u regionu. Moramo znati da je u BiH prvi slučaj registriran 9. marta, dok je u Hrvatskoj prvi slučaj zabilježen 25. februara. Moramo biti oprezni u vraćanju normalizaciji života. To znači vraćanju životu koji bi bio pun opreza da svi doprinesemo kao društvo da se ovakva situacija zadrži", pojasnio je.

Pozvao je građane da prvomajske praznike provedu uz ličnu zaštitu da se sve do sada urađeno ne bi dovelo u neki ponovni rizik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti