Čermak prodaje pumpe Gazpromnjeftu?

07.07.2013. 08:00 / Izvor: B92
Čermak prodaje pumpe Gazpromnjeftu?

Samo šest mjeseci nakon što je od OMV-a kupio 63 benzinske stanice u Hrvatskoj, vlasnik Crodux grupe Ivan Čermak navodno već priprema njihovu preprodaju.

Samo šest mjeseci nakon što je od OMV-a kupio 63 benzinske stanice u Hrvatskoj, vlasnik Crodux grupe Ivan Čermak navodno već priprema njihovu preprodaju.

Ivan Čermak,  međutim, to poriče: To su tračevi, stižu nam tankeri i pripremamo rebrendiranje, piše Večernji list.

Kako ovaj zagrebački dnevni list neslužbeno saznaje Crodux je s Gazpromnjeftom, kompanijom kćkom Gazproma, koji je u vlasništvu ruske države, potpisao ugovor o povjerljivosti, što je preduslov za dubinsko snimanje i kasniju eventualnu kupovinu tog lanca pumpi.

U prilog istinitosti te informacije ide i činjenica da se Gazprom lani natecao za kupovinu OMV Hrvatska te, premda je smatran favoritom, izgubio od Čermaka.

"U toj priči nema nikakve istine, zbilja mi nije jasno ko i zašto širi takve tračeve. Pa tek smo preuzeli te pumpe od OMV-a! Sada nabavljamo robu, stižu nam tankeri s naftom i za jesen spremamo rebrendiranje", energično je opovrgao nagađanje o ekspresnoj preprodaji Ivan Čermak. On je za pumpe OMV-u, zajedno sa skladištima na Janafovom terminalu u Omišlju i preuzimanjem postojećih ugovora o snabdijevanju, navodno platio oko 100 miliona evra i to kreditom domaćih banaka.

Pokažu li se glasine o prodaji tih pumpi ipak tačnima, moguća je još jedna kombinacija, a to je da Čermak Rusima prodaje samo dio tog lanca, koji inače drži 13 posto udjela u domaćoj maloprodaji naftnih derivata.

Gasprom je većinski vlasnik Naftne industrije Srbije (NIS), gdje uz lanac pumpi ima i rafinerije u Pančevu i Novome Sadu. Preko NIS-a Gasprom je lani kupio 28 pumpi bosanskog ogranka OMV-a, koju su Austrijanci takođe prodali.

Komentar o navodnoj Čermakovoj prodaji donedavno OMV-ovih pumpi Gazpromu neuspješno je Večernji list pokušao da dobije u sjedištu Gazproma, kao i od njihovih predstavnika u Hrvatskoj. Krajem prošle godine u Zagrebu je registrovana kompanija Gaspromnjeft Balkan, a za nju radi i Boris Medvjedev, bivši zamjenik ruskog ambasadora u Zagrebu. U lanjskom intervjuu za Poslovni dnevnik Medvjedev je rekao da Gasprom ima namjeru da širi svoj biznis na ovom području.

"Nakon što je kupio NIS, Gaspromnjeft ima namjeru da širi biznis u cijeloj regiji, pa tako i u Hrvatskoj",  kazao je tada Medvjedev.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti