Certificiranje šuma sa kojima gospodari JP "Šume Tuzlanskog kantona" d.d. Kladanj

30.01.2008. 15:13 / Izvor: Kantonalna privredna komora Tuzla
Certificiranje šuma sa kojima gospodari JP 'Šume Tuzlanskog kantona' d.d. Kladanj

Planom poslovanja za 2008. godinu, JP "Šume TK" d.d Kladanj je planirao nastavak započete aktivnosti iz 2007. godine na certificiranju šuma sa kojima gospodari ovo Preduzeće. Pošto je u BiH u toku implementacija razvijanja državnih standarda za održivo gospodarenje šumama i certifikacija šuma kao komponenta Projekta razvoja i konzervacije šuma ( FDCP ), JP "Šume TK" d.d. Kladanj je prihvatilo odlučno da izvrši nezavisno testiranje na principe i standarde Forest Stewardship Council ( FSC ) međunarodne mreže koja promoviše odgovorno gazdovanje šumskim resursima širom svijeta.

Državna radna grupa odobrila je Finalni nacrt nacionalnih standarda za održivo upravljanje šumama i certifikaciju šuma po FSC modelu certifikacije i iste uputila vijeću FSC na odobravanje Državnih standarda. Prema standardima FSC testirana su tri šumsko-gospodarska područja u BiH za koje su dobiveni certifikati od strane vijeća FSC. JP "Šume TK" d.d. Kladanj se opredjelilo da izvrši certifikaciju jedne gospodarske jedinice "Srednja Drinjača" ŠGP "Konjuh" kao pilot projekat s obzirom na veliku ukupnu površinu šuma sa kojima Preduzeće gospodari na području Tuzlanskog kantona i s obzirom da preduzeće vlastitim sredstvima finansira navedeni projekat.

Cilj Projekta certifikacije šuma sa kojima gospodari preduzeće je :

- potvrditi stogodišnju tradiciju u održivom gospodarenju sa šumama

- približiti šumu kao ekosistem široj populaciji stanovništva s obzirom na veće socio – ekološke zahtjeve

- izdvojiti i zaštiti one površine šume pomoću "Alat za šume visoke zaštitne vrijednosti" ( HCVF )

- zadovoljiti zahtjeve kupaca šumskih drvnih sortimenata za cerificiranim drvetom

JP "Šume TK" d.d. Kladanj trenuno provodi dio projekta certificiranja šuma "Pripremne aktivnosti za certificiranje gospodarenja šumskim resursima na području ŠGP "Konjuh", GJ "Srednja Drinjača" . Priremne aktivnosti provodi Šumarski fakultet iz Sarajevo koji je izabran nakon provedenog postupka javne nabavke usluga. U drugoj polovini godine po završetku pripremnih aktivnosti, Preduzeće će raspisati međunarodni tender za izbor akreditovanog certifikatora koji će vršiti nadzor i implementaciju FSC standarda do konačnog dobijanja certifikata . Ovim Projektom kao pilot uzorkom izvršit će se adekvatne pripreme preduzeća za certificiranje preostalih šuma sa kojima preduzeće gospodari .

Hodžić Refik , dipl.inž.šum.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti