Česi zainteresirani za investiranje u zdravstveni sektor RS-a

22.08.2018. 08:13 / Izvor: Akta.ba
Česi zainteresirani za investiranje u zdravstveni sektor RS-a

Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu intenzivira saradnja, sačini spisak sektora sa konkretnim rokovima kako bi se što prije krenulo u njihovu realizaciju.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, Zlatan Klokić i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić sastali su se jučer, utorak (21.08.2018. godine) sa delegacijom Češke Republike, koju je predvodio predsjednik Hradec Kralove regije, Jiži Štepan, u Administrativnom centru Vlade RS.

Ministar Klokić je iskazao interes za bolju buduću saradnju i razmjenu iskustava u nekoliko oblasti između Republike Srpske i Hradec Kralove regije.

"Razgovarali smo o pojačanoj spoljnotrgovinskoj razmjeni, potencijalnom investiranju u Republiku Srpsku, o turističkoj saradnji, prije svega u oblasti banjskog i zimskog turizma,  kao i u oblasti privrede, energetike, drvoprerade i metalskog sektora. Rekli smo im da se trudimo svim snagama da poboljšamo poslovnu klimu kako bismo bili još privlačniji za nove investitore", rekao je ministar Klokić.

Klokić je delegaciju iz Češke Republike informisao o tome da su poreske stope u Republici Srpskoj među najnižim u Evropi i da je cijena električne energije najniža u regionu, a razgovaralo se i o iskustvima Češke Republike kad su u pitanju evrointegracije i korišćenje pretpristupnih fondova.  

Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu intenzivira međusobna saradnja, napravi spisak sektora sa konkretnim rokovima kako bi se što prije krenulo u njihovu realizaciju, između ostalog i kad je u pitanju zdravstveni sektor. 

"Predložili smo da se organizuju studijske posjete naših ljekara u neke od bolnica iz ove regije, ali i da njihovi ljekari dođu kod nas. Nadam se skoroj razmjeni iskustava i kad je u pitanju banjsko liječenje", rekao je ministar Bogdanić.

Ministri Klokić i Bogdanić su tokom sastanka iskazali značaj sporazuma koji su obje strane potpisale 2013. godine. Sporazum doprinosi daljem učvršćivanju međusobne saradnje između institucija, organizacija koje djeluju na teritoriji Republike Srpske i Hradec  Kralove regije, a sve s ciljem unapređenja regionalne ekonomske saradnje, naučno-tehničke, kulturne i sportske saradnje.

U okviru posjete, delegacija iz Hradec Kralove regije posjetila je Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti