Češki Geotest želi snažniji prodor na tržište BiH

12.06.2015. 09:36 / Izvor: eKapija.ba
Češki Geotest želi snažniji prodor na tržište BiH

Geotest na tržištu BiH sebe vidi u ekološkim projektima, ponajviše u segmentu obnovljivih izvora energije, kaže Kasum.

Češka kompanija Geotest, koja se bavi konsaltingom i istraživanjima u oblasti zaštite okoliša, upravljanja otpadom, geologijom, geotehnikom, edukacijom i laboratorijskim ispitivanjima, predstavila se na sajmu Energa u Tuzli, s ciljem pronalaska poslovnih partnera u BiH kako bi ponudila našoj zemlji svoju ekspertizu u oblasti energetike.

U izjavi za Poslovni portal eKapija.ba direktor Geotesta za BiH Damir Kasum kazao je da ova firma na bh. tržištu djeluje od 2009. godini.

"Na sajmu želimo steći nova poznanstva i prijateljstva koja bi nam omogućila dalju ekspanziju na tržištu. Ujedno, ovo je prilika da se susretnemo s našm partnerima na području Tuzlanskog kantona da ocijenimo gdje smo i kako nastaviti dalje s radom", rekao je Kasum.

Precizirao je da Geotest na tržištu BiH sebe vidi u ekološkim projektima, ponajviše u segmentu obnovljivih izvora energije.

"Jedan od takvih projekata trenutno realizujemo na području Doboja, gdje vršimo istraživanje geotermalnih potencijala. Nadam se da tokom iduće godine, na osnovu ovih istraživanja ćemo uz pomoć Vlade Češke Republike osigurati finansije za priključivanje dvije škole na izvor geotermalne energije. Time ćemo stvoriti uštedu i alternativni ekološki prihvatljiv izvor energije", spomenuo je Kasum.

Direktor Geotesta naveo je da firma zapošljava 200 radnika širom svijeta.

"Imamo širok spektar djelatnosti, od geoloških istraživanja, oblasti geotehnike, oblasti zaštite okoliša, upravljanja otpadom. Jedan od interesantnih segmenata u posljednje vrijeme su tzv. okvirni ugovori (framework contracts), gdje pružamo usluge direktno za Evropsku komisiju, pružamo usluge naših stručnjaka koji pomažu mnogim zemljama u razvoju kako bi rješile svoje konkretne probleme", objasnio je Kasum.

K.S. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti