Challenge to Change: Grant sredstva od milion eura dobilo 47 korisnika u BiH

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Challenge to Change: Grant sredstva od milion eura dobilo 47 korisnika u BiH

31.10.2019. 15:04 / Izvor: Akta.ba

Svečano uručenje certifikata za 47 korisnika granta Trećeg javnog poziva za dodjelu grant sredstava iz Challenge to Change projekta, upriličeno je danas u Sarajevu.

Za realizaciju ovih projekata iz Challenge fonda će biti izdvojeno 1,06 miliona eura, dok ukupna vrijednost predloženih projekata iznosi 3,62 miliona eura.

Šefkija Okerić, direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije podsjetio je da je projekat namijenjen inovativnim firmama iz BiH, ali i Švedske. 

"Inovativne firme kreiraju nova zapošljavanja i nove vrijednosti koji na kraju rezultira konkurentnošću zemalja i firmi", kazao je on, ističući da kroz ovaj program firme uče kako ispuniti aplikaciju, pisati projekat i kako profilisati svoju ideju i unaprijediti poslovanje.

Preko 2000 aplikacija

Sanela Dževlan iz SERDA-e izjavila je da se privredni subjekti u BiH veoma teško i rijetko opredjeljuju za inovativne aktivnosti.

"Glavni razlog za to je nedostatak finansijskih sredstava. Upravo iz tog razloga Švedska Vlada je izdvojila oko 4 miliona eura za uspostavljanje programa Challenge to Change u okviru kojeg smo uspostavili fond, jedini u BiH, koji daje mogućnosti da privredni subjekti apliciraju sa inovativnim projektima", poručila je ona.

Napominje da je 47 korisnika odabrano od 500 aplikacija koje su pristigle u okviru trećeg poziva, nadajući se da će njihovi projekti doprijenijeti ukupnom ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine.

Privredni subjekti koji ispunjavaju predviđene kriterije mogli su podnijeti zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava do maksimalnog iznosa od 30.000 eura, što predstavlja 50 posto njihove ukupne investicije.

Torgny Svenungsson, šef Razvojne saradnje Ambasade Švedske u BiH kaže kako je njihova namjera da kroz ovaj projekat osnaže ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine. 

"Kroz Challenge to Change projekat sredstva se dodjeljuju mikro, malim i srednjim preduzećima, kao i novoosnovanim kompanijama, tzv. start-upovima. Sredstva su dobili oni koji su aplicirali sa novim inovacijama, idejama i prijedlozima koje žele poslovno realizovati", izjavio je Svenungsson.

Istakao je da je program Challenge to Change kroz posljednje tri godine dao impresivne rezultate. 

"Primili smo ukupno 2.074 aplikacija, a do sada je sredstva dobilo 110 korisnika", kazao je Svenungsson, najavljujući i četvrtu godinu realizacije ovog programa.

Otvoreno 500 radnih mjesta 

Radi se o projektima iz oblasti metalskog sektora, drvne industrije, IT, turizma, itd. Zahvaljujući realizaciji ovih projekata predviđeno je otvaranje oko 500 novih radnih mjesta.

Firma ELAS metalexpert export-import d.o.o. Banja Luka jedan od dobitnika sredstava ovog fonda. Boris Petrović, predstavnik firme izjavio je da su dobili grant od 25.000 eura za projekat samouslužnih kioska koji bi olakšali svakodnevni život osoba sa invaliditetom.

"Budući da radimo kioske za različite namjene, na ideju smo došli nakon istraživanja koje smo radili i broja velikog broja takvih osoba. Za početak, kioski će biti postavljeni u Banjoj Luci, a kasnije i drugim gradovima BiH", kazao je on.

Dobitnik sredstava je i projekat peletiranje magarećeg đubriva firme "Mali farmer" iz Zavidovića.

"Tokom sedam godina poslovanja na našoj farmi magaraca imali smo problem sa viškom nusproizvoda koji smo odlučili peletirati i ponuditi tržištu", izjavio je Alen Jusufović, dodajući da im dobijena sredstva znače mnogo jer će riješiti dugogodišnji problem.

Senada Selimović iz travničke firme Maguba dobitnik je sredstava koja će iskoristiti za specijalnu mašinu za krojenje.

"Radi se o mašini koja će poboljšati i ubrzati naš rad jer radi na principu laserskog krojenja. Trenutno u fabrici imamo ručno krojenje koje oduzima puno vremena,  sa ovom mašinom će sve biti brže", poručila je Selimović.

Challenge to Change projekatu uspostavlјen je u Bosni i Hercegovini zahvalјujući sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini. Dostupan je mikro, malim i srednjim preduzećima iz cijele BiH, kao i malim i srednjim preduzećima iz Švedske koja imaju interes u BiH.

Takođe je dostupan i startup-imakoji imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge koji mogu dovesti do povećanja broja zaposlenih, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH. Privredni subjekti koje ispunjavaju utvrđene kriterije mogu podnijeti zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava do maksimalnog iznosa od 30.000 EUR , što predstavlja 50% njihove ukupne investicije.

Challenge to Changeprojekat - C2C provode Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Razvojna agencija Republike Srpske (RARS).

S.B.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti