Chavusoglu: Autoput Beograd-Sarajevo za Tursku prioritet

05.05.2021. 11:57 / Izvor: SRNA
Chavusoglu: Autoput Beograd-Sarajevo za Tursku prioritet

Turska pridaje veliku važnost Sporazumu o slobodnoj trgovini između Turske i BiH.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Chavusoglu izjavio je da je projekat autoputa Sarajevo-Beograd za Tursku veliki prioritet.

Chavusoglu je istakao da ovaj projekat obećava velike dobitke za cijeli region.

"Nastavljamo pregovore o bilateralnim sporazumima između naših zemalja u mnogim oblastima kao što su energetika, kultura, sport i bezbjednost. Želimo ih dopuniti i potpisati što je prije moguće. Zajedno radimo i na preduzimanju svih vrsta mjera kako bismo poboljšali našu međusobnu trgovinu s BiH i povećali naše investicije u ovoj zemlji", rekao je Chavusoglu za Oslobođenje.

On je istakao da Turska pridaje veliku važnost Sporazumu o slobodnoj trgovini između Turske i BiH.

"Revidirana i dopunjena verzija ovog sporazuma koja uključuje nove sektore nedavno je ratifikovana u našem parlamentu i na snagu će stupiti narednih sedmica. Očekujemo da će novi Sporazum o slobodnoj trgovini ubrzati naše bilateralne ekonomske odnose", rekao je Chavusoglu.

Prema njegovim riječima, infrastruktura, industrijska ulaganja, obrazovanje, turizam i obnovljivi izvori energije ističu se kao druga područja saradnje.

On je naglasio da se može reći da su odnosi Turske sa Srbijom na najboljem nivou u istoriji i da to ima pozitivne posljedice na BiH i cijeli region.

Chavusoglu je za “Nezavisne novine” podsjetio da je 16. marta između BiH i Turske potpisan Sporazum o saradnji na infrastrukturnim i građevinskim projektima, koji je važan za projekat izgradnje auto-puta Sarajevo-Beograd.

"Ovaj projekat od dvije trase koji će povećati mogućnosti uvezivanja balkanskih zemalja putem povezivanja BiH i Srbije proizvod je trilateralne saradnje između Turske, BiH i Srbije", istakao je on

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti