CIDEA uspješno realizovala projekat: Nоvčаnе pоdsticаје dоbilо 100 prеduzеtnikа, posao 200 radnika

18.08.2011. 08:23 / Izvor: Fokus
CIDEA uspješno realizovala projekat: Nоvčаnе pоdsticаје dоbilо 100 prеduzеtnikа, posao 200 radnika

Gradska razvojna agencija Banja Luka CIDEA uspješno je realizovala projekat raspodjele novčanih podsticaja za razvoj sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva - dodjela grantova, u okviru kojeg je 100 preduzetnika dobilo novčane podsticaje u ukupnoj vrijednosti od 678.500 KM.

"Projekat je uspio jer će se otvoriti 200 radnih mjesta, što smo uvidjeli iz prijava i biznis planova podnosilaca prijava na javni poziv. Na osnovu podataka iz prijava, 160 radnika bi trebalo da bude zaposleno u oblasti proizvodnje, bilo da su u pitanju privredna duštva ili proizvodno-zanatske radionice. Ostatak od očekivanog broja zaposlenih radnika zaposliće se ili samozaposliti u oblasti turizma i domaće radinosti. Takođe, ova sredstva u ukupnom iznosu od 678.500 KM u uslovima nepovoljne privredne klime uticaće i na očuvanje već postojećih radnih mjesta u preduzećima i radionicama, kojima su ove godine dodijeljena sredstva podsticaja", rekla je Biljana Popović, rukovodilac Odsjeka za opšte, pravne i finansijske poslove u Gradskoj razvojnoj agenciji.

Ona je podsjetila da je Komisija za provođenje postupka dodjele podsticajnih sredstava - grantova konstatovala da je na javni poziv za dodjelu grantova stiglo 167 prijava, od čega je 100 prijavljenih ispunjavalo formalne uslove za dobijanje novčanih podsticaja. Privrednici su mogli dobiti sredstva u iznosu od tri hiljade KM do deset hiljada KM, zavisno od toga da li su privredna društva ili radionice, broja zaposlenih radnika, namjene utroška sredstava i slično.

Podsticaje u iznosu od pet hiljada KM dobio je i Goran Irić, vlasnik Vunovlačarske radionice. Novac će mu poslužiti za proširenje djelatnosti, a ujedno će zaposliti još dvoje radnika.

"Ovo je samo dio sredstava koja ću utrošiti za nabavku nove mašine za češljanje vune. Iako je ovo kap vode na dlanu značiće mi za odžavanje postojeće mašine i ulaganje u marketing", rekao je Irić.

Deset hiljada KM dobiće preduzeće "Eurohem", u vlasništvu Nenada Opačića.

"Sredstva ću uložiti u proširenje djelatnosti što će rezultirati i zapošljavanjem još jednog radnika. Pomoć je važna, posebno u ovim teškim vremenima kada je sve teže doći do gotovog novca. Takođe, od novca je možda mnogo važnija moralna podrška koju privrednici na ovaj način dobijaju, jer se već odavno stiče utisak da smo prepušteni sami sebi. Smatram da bi trebalo biti znatno više ovakvih pomoći", istakao je Opačić.

Gradska razvojna agencija u prethodne dvije godine, po istom osnovu, dodijelila je ukupno 600.000 KM.

Obuka za izradu biznis plana

Osim dokumentacije, koju su priložili uz popunjenu prijavu, za preduzetnike Agencija je organizovala obuku za izradu biznis plana, te obuku za početni kurs računara. Po završetku obuka, i predajom biznis planova Komisija je pristupila pojedinačnom bodovanju svake prijave koja je ispunjavala uslove za dodjelu novčanih sredstava.

Pravo prijave na javni poziv imala su privredna društva i preduzetničke radionice registrovane na području grada Banja Luka, čija je djelatnost u oblasti proizvodnje, proizvodno-uslužnog zanatstva, turizma, prerade poljoprivrednih proizvoda i domaće radinosti. Pravo na podsticaj nisu imale trgovine na veliko i malo, poslovanje nekretninama, stručne, naučne i tehničke djelatnosti, djelatnosti u oblasti obrazovanja, umjetnost, te ostale uslužne djelatnosti. Takođe, na osnovu Pravilnika o dodjeli podsticajnih sredstava, pravo na podsticaj nisu imali preduzetnici koji su podsticajna sredstva dobijali u prethodne dvije godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti