CIGRE BiH - Produžen rok za prijavu radova

05.04.2019. 08:19 / Izvor: Fena
CIGRE BiH - Produžen rok za prijavu radova

Predsjednik Komiteta Edhem Bičakčić cijeni da će ovogodišnje savjetovanje tematski biti veoma zanimljivo i očekuje da će broj od 150 referata, koliko ih je prezentirano 2017. godine, biti premašen.

Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) odlučio je da produži rok za prijavu referata koji će biti prezentirani na 14. savjetovanju te organizacije ove jeseni u Neumu, a novi  rok za prijavu je 15. april.

Predsjednik Komiteta Edhem Bičakčić cijeni da će ovogodišnje savjetovanje tematski biti veoma zanimljivo i očekuje da će broj od 150 referata, koliko ih je prezentirano 2017. godine, biti premašen.

Rukovodstvo BHK CIGRE već se opredjelilo da uvod u savjetovanje, na kojem se po tradiciji okupi oko 400 elektroenergetičara i ostalih stručnjaka bliskih ovom sektoru (informatičari, ekonomisti, inženjeri drugih tehničkih struka...), bude prezentacija pet aktuelnih tema. To su: projekcija razvoja energetskog sektora do 2050. godine; tranzicija ovog sektora od uglja do obnovljivih izvora; iskustva vjetroelektrane Mesihovina; berza i organizovano tržište energije, te elektromobilnost i njen uticaj na razvoj elektroenergetskog sektora, rečeno je Feni u BHK CIGRE.

Sa aspekta struke ali i potrošača veoma su interesantne teme koje će biti razmatrane u 16 studijskih komiteta, poput integracije informativnih sistema u cilju efikasnijeg funkcionisanja EES, cyber sigurnosti, internet aplikacija u službi podrške elektroprivrednim kompanijama, jačanja prekograničkih 400 kV linija, skladišternja električne energije, a tu su i pametne kuće, uticaj tehnologije pametnih mreža na kvalitet električne energije, te upravljanje potrošnjom. To posljednje znači da će putem pametnih električnih brojila potrošači u određenom trenutku moći da koriste onu količinu energije koju im "dozvoli" brojilo, a ne koliko oni hoće. Naime, napredno brojilo u potpunosti regulira potrošnju energije, a ako ona pređe granice, automatski  obaviještava potrošače putem telefona ili računara.

Sve to je u skladu sa pogledom u novu eru elektroenergetskih sistema koju promoviše Međunarodno vijeće za velike električne sisteme sa sjedištem u Parizu i u čijem radu Bosanskohercegovački komitet ravnopravno učestvuje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti