CIGRE BiH - Produžen rok za prijavu radova

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

CIGRE BiH - Produžen rok za prijavu radova

Predsjednik Komiteta Edhem Bičakčić cijeni da će ovogodišnje savjetovanje tematski biti veoma zanimljivo i očekuje da će broj od 150 referata, koliko ih je prezentirano 2017. godine, biti premašen.

05.04.2019. 08:19 / Izvor: Fena

Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) odlučio je da produži rok za prijavu referata koji će biti prezentirani na 14. savjetovanju te organizacije ove jeseni u Neumu, a novi  rok za prijavu je 15. april.

Predsjednik Komiteta Edhem Bičakčić cijeni da će ovogodišnje savjetovanje tematski biti veoma zanimljivo i očekuje da će broj od 150 referata, koliko ih je prezentirano 2017. godine, biti premašen.

Rukovodstvo BHK CIGRE već se opredjelilo da uvod u savjetovanje, na kojem se po tradiciji okupi oko 400 elektroenergetičara i ostalih stručnjaka bliskih ovom sektoru (informatičari, ekonomisti, inženjeri drugih tehničkih struka...), bude prezentacija pet aktuelnih tema. To su: projekcija razvoja energetskog sektora do 2050. godine; tranzicija ovog sektora od uglja do obnovljivih izvora; iskustva vjetroelektrane Mesihovina; berza i organizovano tržište energije, te elektromobilnost i njen uticaj na razvoj elektroenergetskog sektora, rečeno je Feni u BHK CIGRE.

Sa aspekta struke ali i potrošača veoma su interesantne teme koje će biti razmatrane u 16 studijskih komiteta, poput integracije informativnih sistema u cilju efikasnijeg funkcionisanja EES, cyber sigurnosti, internet aplikacija u službi podrške elektroprivrednim kompanijama, jačanja prekograničkih 400 kV linija, skladišternja električne energije, a tu su i pametne kuće, uticaj tehnologije pametnih mreža na kvalitet električne energije, te upravljanje potrošnjom. To posljednje znači da će putem pametnih električnih brojila potrošači u određenom trenutku moći da koriste onu količinu energije koju im "dozvoli" brojilo, a ne koliko oni hoće. Naime, napredno brojilo u potpunosti regulira potrošnju energije, a ako ona pređe granice, automatski  obaviještava potrošače putem telefona ili računara.

Sve to je u skladu sa pogledom u novu eru elektroenergetskih sistema koju promoviše Međunarodno vijeće za velike električne sisteme sa sjedištem u Parizu i u čijem radu Bosanskohercegovački komitet ravnopravno učestvuje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti