Čija je odgovornost što deponija Krupačke stijene radi više od 2 godine bez dozvole ?

21.01.2021. 14:23 / Izvor: Akta.ba
Čija je odgovornost što deponija Krupačke stijene radi više od 2 godine bez dozvole ?

Deponija Krupačke stijene, koja je u vlasništvu JKP Trnovo, od 2018. godine radi bez ekološke dozvole.

Deponija Krupačke stijene, koja je u vlasništvu JKP Trnovo, od 2018. godine radi bez ekološke dozvole, istaknuto je na današnjoj press konferenciji neformalne grupe građana „Stop nelegalnom odlaganju otpada na Krupačkim stijenama“ u Istočnom Sarajevu. Republičko Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je u svom odgovoru, upućenom građanima, navelo da je 2018. godine odbilo zahtjev JKP "Trnovo", koje rukovodi ovom deponijom, za izdavanje ekološke dozvole jer nije bio u skladu sa Zakon o zaštiti životne sredine.

"Ovaj odgovor Ministarstva nam daje podstrek da ne odustanemo od naše borbe. Posebno ističemo da već mjesecima ukazujemo na neregularnosti u radu ove deponije, ali sada smo došli do zaključka da čak ni nadležni inspektori prilikom obavljanja inspekcijskih nadzora krajem prošle godine nisu tražili na uvid validnu ekološku dozvolu", ističe Vladimir Lubura, član neformalne grupe građana "Stop nelegalnom odlaganju otpada na Krupačkim stijenama“.

Napominju da je nadležno Ministarstvo u roku od 15 dana, prema zakonu, bilo obavezno da o ovom rješenju obavijesti nadležnu inspekciju i jedinicu lokalne samouprave. Dakle, inspekcija je kako kažu, o ovome već trebala da postupa u skladu sa Zakon o zaštiti životne sredine i Zakonom o inspekcijama, a lokalna samouprava je trebalo da radi na rješenju problema, jer je u pitanju deponija koja i dalje radi bez ekološke dozvole čime se ugrožava zdravlje građana.

"Mi nećemo odustati od naše borbe, obratit ćemo se Republičkoj upravi za inspekcijske poslove i Gradu Istočno Sarajevo od kojih ćemo tražiti hitno provođenje inspekcijskog nadzora nad radom deponije koja ne posjeduje ekološku dozvolu. Također, od predstavnika novoizabrane vlasti na nivou lokalne samouprave tražit ćemo poduzimanje konkretnih mjera kako bi se ovaj problem riješio. Pitamo nadležne institucije: zašto niste postupili u skladu sa zakonom i zašto niste zaustavili nelegalni rad deponije Krupačke stijene", saopćili su.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti