Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Čije su ski staze na Bjelašnici - općine Trnovo ili Kantona Sarajevo?

18.06.2021. 09:03 / Izvor: Akta.ba

Službene novine FBiH objavile su Presudu Ustavnog suda FBiH kojom se odbija Zahtjev za zaštitu prava na lokalnu samoupravu koji je podnio načelnik Općine Trnovo, 30. augusta 2019. godine, a u vezi s odredbama Odluke o proglašenju općeg dobra i prirodnog bogatstva dijelova preduzeća kojima upravlja “ZOI `84 - Olimpijski centar Sarajevo” d.j.l. Sarajevo, kao i izuzimanju iz početnog bilansa i programa privatizacije.

Naime, načelnik Općine Trnovo podnio je ranije spomenuti Zahtjev smatrajući da je ovom Odlukom povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu Općine Trnovo, pozivajući se na Europsku povelju o lokalnoj samoupravi, kao i prava propisana u Zakonu o principima lokalne samouprave u FBiH.

Shodno tome, na zahtjev Ustavnog suda, Skupština Kantona Sarajevo dostavila je odgovor Zakonodavno - pravne komisije koja je prihvatila odgovor Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, a u kojem se navode relevantne odredbe koje su prethodile ovoj Presudi. 

 

Ubrzo je stigla reakcija Ibre Berilo, načelnika Trnova, koji kaže da su zbog "dezinformacija koje su objavljene u medijima, prinuđeni uputiti demantij zbog iznesenih neistina i pokušaja dezavuisanja javnosti u odnosu na Presudu Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine". 

"Naime,Ustavni sud Federacije iz dokaza iz spisa i navoda stranaka je utvrdio da se imovina koja je obuhvaćena osporenim odredbama Odluke nalazi na zemljištu označenom kao k.č. broj: 3082/2, u naravi Bjelašnica staze, sportski centar, ukupne površine 633.314 m2, upisana kod Zemljišnoknjižnog ureda Opštinskog suda u Sarajevu, u ZK ulošku broj: 75, k.o.Presjenica, te je na istom kao nosilac prava raspolaganja upisana OpštinaTrnovo, sa udjelom 1/1.”… Ustavni Sud FBiH nije raspravljao o predmetu prava vlasništva nad stazama, niti je vlasništvo nad stazama ugroženo predmetnom Presudom. Vlasnik i posjednik ski staza na Bjelašnici je Općina Trnovo 1/1 (strana 8 predmetne Presude). Imajući u vidu naprijed navedeno činjenično stanje, Ustavni sud je uputio na rješavanje eventualno spornih pitanja pred redovnim sudovima, te iz prednjeg razloga predmetni zahjtev nije razmatran kao zahtjev za zaštitu prava na lokalnu samoupravu", stoji u reakciji. 

Iz Općine dodaju da su neosnovani navodi medija koji ukazuju da je Općina Trnovo "izugbila pravo vlasništva nad stazama".

"Pravo vlasništva Općine je nesporno i ranije utvrđeno u korist Općine Trnovo 1/1. Predmet zahtjeva Općine Trnovo je bilo utvrđivanje ustavnosti osporenih Odluka, te je Ustavni sud Federacije utvrdio, da se zahtjev, apelacija Općine i Općinskog načelnika “ni ne može posmatrati kao zahtjev za zaštitu prava na lokalnu samoupravu, već bi prije moglo biti riječ o sporu koji se rješava pred redovnim sudom”,navodi se u presudi Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine.Općina Trnovo će u cilju zaštite svoje imovine i imovinskih interesa, a prema uputi Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine nastaviti poduzimati sve radnje u skladu sa zakonom i važećim zakonskim propisima", dodaju. 

PODIJELI:

TAGOVI:

Trnovo

Bjelašnica

Ustavni sud

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti