Cijena roaming usluga za građane BiH će biti ista kao u EU

11.09.2014. 16:13 / Izvor: eKapija.ba
Cijena roaming usluga za građane BiH će biti ista kao u EU

Potpisivanje Sporazuma o sniženju cijena usluge roaming u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama između Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije i Turske planirano je za kraj septembra tekuće godine.

Potpisivanjem Sporazuma između ministarstava Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije i Turske nadležnih za oblast elektronskih komunikacija, a na temelju Uredbe o roamingu u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama unutar zemalja EU, korisnicima usluga mobilnih komunikacija biće omogućeno ostvarivanje višestruke korisnosti. 

"To znači da će korisnici mobilnih javnih komunikacijskih mreža, prilikom boravka u navedenim zemljama, jednako kao i u zemljama članicama EU, moći nesmetano komunicirati, ne plaćajući ovu uslugu po sadašnjim neopravdano visokim cijenama. Očekujemo da će sniženje cijena roaminga doprinijeti ne samo nesmetanom funkcionisanju zajedničkog tržišta, nego i povećanju tražnje za uslugama mobilnih komunikacija što će usloviti ubrzan razvoj ovog tržišta kako u BiH tako i u zemljama regiona“, istakao je ministar komunikacija i transporta BiH Damir Hadžić.

Sporazumom je predviđeno etapno usklađivanje domaćih cijena roaming usluge sa cijenom koja važi u zemljama EU. Za realizaciju Sporazuma biće nadležna regulatorna tijela za elektronske komunikacije zemalja potpisnica.

Potpisivanje Sporazuma o sniženju cijena usluge roaming u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama između Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije i Turske planirano je za kraj septembra tekuće godine. Organizator ceremonije potpisivanja Sporazuma je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore. O detaljima potpisivanja i realizacije navedenog Sporazuma, bh. javnost biće na vrijeme obaviještena, navode iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Podsjećamo da je Europska komisija još 2007. godine započela kampanju snižavanja troškova u telekom saobraćaju sa namjerom da se troškovi roaming usluge ukinu do kraja 2015. godine. Na inicijativu ministra Hadžića, MKT BiH je još prije godinu dana Europskoj komisiji uputilo zahtjev za uključivanje i BiH u roaming regulativu. Telekom operatori u BiH, u skladu sa pravilima RAK BiH, donose cjenovnike usluga roaminga koji za osnovu imaju ugovorene cijene međusobnih usluga sa inozemnim partnerskim telekom operaterima, navode iz Ministarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti