Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Cijene žitarica, naročito kukuruza, rastu iz dana u dan

05.05.2021. 10:05 / Izvor: Nezavisne novine

Cijene kukuruza u BiH i dalje rastu, pa je za 100 kg kukuruza potrebno izdvojiti dvije marke više nego prije 15 dana, a pretpostavlja se da će u narednom razdoblju cijene i dalje rasti.

Poljoprivrednici ističu kako je rast cijena na međunarodnom tržištu jedan od značajnijih faktora koji je umnogome utjecao na kretanje cijena na domaćem tržištu.

Kako su rekli iz jedne banjalučke poljoprivredne ljekarne, cijena merkantilnog kukuruza iznosi 0,54 KM po kilogramu, te je za 100 kg trenutno potrebno izdvojiti 54 KM, 

"Do prije 10-15 dana za 100 kilograma bilo je potrebno izdvojiti 52 KM, što je za dvije KM manje nego sada", kazali su ove poljoprivredne ljekarne, dodajući da cijene rastu već nekoliko mjeseci.   

Ističu kako je krajem prošle godine cijena za 100 kg kukuruza iznosila 45 KM, nakon čega je ubrzo opet porasla za dvije marke, te od tada ide ka gore.  

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže kako na povećanje cijena utječe velika potražnja kukuruza na svjetskom tržištu.   

"Cijena je na svjetskom tržištu i berzama u stalnim oscilacijama. Malo miruje, pa pada, pa raste. Tako se ponašaju i naši ljekarnici i jasno je da je prodaja na malo uvijek podložnija promjenama", rekao je Marinković.  

Dodaje da je takav trend, te da se potražnja kukuruza na svjetskom tržištu odražava i na domaće tržište, prilikom čega dolazi do određenih poremećaja u cjenovnicima.    

"Mislim da to neće trajati dugo, jer su stigli ljepši dani, sjetva je obavljena na popriličnom broju površina i stanje usjeva prerano posijanih žitarica je ipak zadovoljavajuće", ističe Marinković.  

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH je potvrdio da je situacija u FBiH ista kao i u RS.   

"Cijene žitarica rastu iz dana u dan i očekuje se da će rasti i ubuduće", rekao je Bićo. 

On naglašava da je BiH zemlja apsurda, jer kukuruz koji se uvozi plaća se po mnogo većoj cijeni, dok su domaći proizvođači ugroženi, jer ne mogu prodati svoje proizvode po realnoj cijeni.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

žitarice

kukuruz

cijena

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti